Επενδυτής της Volkswagen την μηνύει για διαφυγόντα κέρδη

Σχετικά άρθρα

VW suffers 3.5-billion-euro quarterly loss on emissions scandal

Η Nordea Asset Manangement, η μεγαλύτερη Σκανδιναβική εταιρία επενδύσεων με έδρα την Σουηδία, με χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 190 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους The Financial Times, ετοιμάζει νομικά μέτρα κατά της VW, κατηγορώντας την εταιρία για διαφυγόντα κέρδη. Η Nordea διαχειρίζεται περίπου 500.000 μετοχές της VW, με τον επικεφαλής της να δηλώνει πως δεν θα επωμιστεί η εταιρία του το κόστος του σκανδάλου της VW. Από την αρχή του σκανδάλου, η μετοχή της VW έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της, αφήνοντας τους επενδυτές με δισεκατομμύρια σε απώλειες.

Μεταξύ των επενδυτών που πλήττονται περισσότερο είναι το ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας, η μεγαλύτερη εταιρεία κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο η οποία έχασε περίπου €500 εκατ. από το σκάνδαλο της VW. Το ταμείο είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της VW και στο τέλος του 2014 κατείχε το 1,2 τοις εκατό των μετοχών της εταιρείας. Σε μήνυση κατά της VW σκέφτεται να προχωρήσει και το APG, το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που διαχειρίζεται περίπου 400 δισ. ευρώ. Και ας μην ξεχνάμε πως μια σειρά μεγάλων δικηγορικών γραφείων προσπαθούν να συγκεντρώσουν τους μετόχους της VW για να ξεκινήσουν μια νομική επίθεση κατά της, επίθεση που μπορεί να αναγκάσει την VW να πληρώσει έως και 40 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις προς τους επενδυτές της.

Στις σχετικές ειδήσεις, η Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως μετά την κατάσχεση του διαβατηρίου ενός στελέχους της VW κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Η.Π.Α, τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, ανησυχούν πλέον μήπως σε κάποιο ταξίδι τους στις Η.Π.Α, οι αρχές της χώρας τους κατασχέσουν και τα δικά τους διαβατήρια. Η VW θα μπορούσε να λάβει πρόστιμο από τις αρχές των Η.Π.Α που θα φτάσει μέχρι και τα 18 δισ. δολάρια, με το Reuters να αναφέρει πως η Γερμανική εταιρία θέλει να κρατήσει τα στελέχη της εκτός Η.Π.Α για την αποφυγή της ανάκρισης από τις αρχές, ή ακόμη και την αποφυγή κάποιας ποινικής δίωξης λόγω του σκανδάλου χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων. Εκπρόσωπος της VW δήλωσε πως οι υπάλληλοι της συνεχίζουν να ταξιδεύουν στις Η.Π.Α, χαρακτηρίζοντας ως φήμες και εικασίες αυτά που αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, παρότι το πρακτορείο επικαλείται πρόσωπο με “γνώση της κατάστασης”. Ο CEO της VW, Matthias Muller θα επισκεφτεί τις Η.Π.Α τον Νοέμβριο, με το Reuters να αναφέρει πως ο ισχυρός άνδρας της VW θα ζητήσει “νομική ασφάλεια”.

Για να διαβάσεις τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο της Volkswagen πάτησε εδώ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Διέρρευσε η sedan έκδοση του VW Passat, μόνο για την Κίνα

Η ένατη γενιά του VW Passat έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στην Ευρώπη, αποκλειστικά διαθέσιμη ως estate. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει διαφορετικές προτιμήσεις,...

Ξεκίνησε η παραγωγή του VW Golf facelift

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η Volkswagen παρουσίασε την ανανεωμένη εκδοχή της 8ης γενιάς του Golf, με το μοντέλο να μπαίνει στην παραγωγή την...