Το Δελχί και η Κίνα εξακολουθούν να πνίγονται στο νέφος

Σχετικά άρθρα

delhi smog

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 οι αρχές του Δελχί της Ινδίας έχουν θέσει σε ισχύ το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων, με το σύστημα μονά – ζυγά, στη προσπάθεια τους να μειώσουν την αιθαλομίχλη που πνίγει την πόλη, κατατάσσοντάς την στην κορυφή ως την πλέον μολυσμένη πόλη στον κόσμο. Παρότι όμως έχουν περάσει δύο εβδομάδες που το μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ, το νέφος καλά κρατεί.

Οι αρχές επίσης έχουν απαγορέψει την πώληση νέων πετρελαιοκίνητων αυτοκίνητων, όπως και τον διπλασιασμό της “πράσινης φορολόγησης” που επιβάλλεται στα φορτηγά που εισέρχονται στη πόλη, αλλά και την απαγόρευση των φορτηγών ηλικίας άνω των 10 ετών. Αρχικά η απαγόρευση θα ισχύσει στα νέα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου άνω των 2.000 κ.εκ και θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2016. Ωστόσο από την απαγόρευση εξαιρούνται οι μοτοσυκλέτες καθώς και πολλά κρατικά αυτοκίνητα πολιτικών, δικαστών, αστυνομικών κτλ. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου ώστε τα λεωφορεία να χρησιμοποιηθούν ως μέσα μαζικής μεταφοράς.

Λίγο ανατολικότερα στον παγκόσμιο χάρτη και με το νέφος να υποχωρεί από την πρωτεύουσα της Κίνας και η ποιότητα του αέρα στο Πεκίνο να καλυτερεύει, η κατάσταση στην πόλη Zhengzhou δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, με την αιθαλομίχλη να είναι πλέον τόσο έντονη, όπως μια βαριά ομίχλη. Η πόλη Zhengzhou είναι μια βιομηχανική πόλη με μεγάλη οικονομική δύναμη, στην οποία σπανίως επιβάλλονται προστατευτικά περιβαλλοντικά μέτρα, με τον χειμώνα να κάνει την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη, μιας και γίνεται μεγαλύτερη καύση άνθρακα.

Κατά τη διάρκεια του 2015, τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια αερίων οξειδίων του αζώτου και των στερεών σωματιδίων με διάμετρο κάτω των 2,5 μικρομέτρων (ΡΜ2,5) και των 10 μικρομέτρων (ΡΜ10), ήταν στα 81 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στο Πεκίνο, μειωμένα κατά 6% σε σχέση με το 2014 και μειωμένα κατά 10% σε σχέση με το 2013. Η κατάσταση στην Zhengzhou όμως είναι χειρότερη και την περασμένη Παρασκευή υπήρξε μέτρηση 181 μικρογραμμαρίων εισπνεόμενων μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο. Η Κίνα έχει κατά μέσο όρο 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέση ως ανώτατη μέτρηση τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...