Αύξηση φόρου στα καύσιμα φέρνουν τα νέα μέτρα

Σχετικά άρθρα

gasoline-pump-2b3a0f2c3b39eb8f

Η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο να αυξήσει όλους τους έμμεσους φόρους, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Το νομοσχέδιο αύξησης των έμμεσων φόρων, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Ο μεγαλύτερος λογαριασμός προκύπτει από την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ αλλά και από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία οι αυξήσεις και η επιβολή νέων ειδικών φόρων κατανάλωσης ανέρχονται σε 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2016-2018. Τα ποσά αυτά θα προκύψουν από την αύξηση:

– από την 1η Ιουλίου 2016 του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή προϋπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) από την 1η Ιουνίου 2016. Από την αύξηση αυτή προϋπολογίζονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρόβλεψη αύξησης εσόδων που παραπέμπει και σε μεγάλη αύξηση του φόρου κατανάλωσης και της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης. Η αύξηση στην τελική τιμή του πετρελαίου κίνησης σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 0,10-0,12 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης θα διαμορφωθεί στα 1,12 έως 1,15 ευρώ ανά λίτρο. Η αύξηση, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για άλλη μια φορά αναδεικνύει την ασυνέπεια και την αιφνιδιαστική πολιτική που ακολουθείται από την πολιτεία καθώς οι πολίτες προχώρησαν σε αγορά πετρελαιοκίνητων ΙΧ ποντάροντας στις χαμηλές τιμές του καυσίμου, ενώ να θυμίσω πως ο κος Αλεξιάδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Στύλιου, τον περασμένο Ιανουάριο, για το αν εξετάζεται η αύξηση του ΕΦΚ, είχε αναφέρει ότι καμία αλλαγή δεν εξετάζεται για το 2016. Η επιτομή της πολιτικής ασυνέπειας…

Παράλληλα, η αύξηση πρόκειται να προκαλέσει αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην οικονομία καθώς από το πετρέλαιο κίνησης εξαρτώνται οι οδικές μεταφορές και η βιομηχανική παραγωγή.

– από την 1η Ιουνίου του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη. Η αύξηση προϋπολογίζεται να φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η αύξηση στην λιανική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να είναι της τάξης των 0,03 έως 0,05 ευρώ ανά λίτρο.

– από τη νέα χειμερινή περίοδο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που προϋπολογίζεται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,08 έως 0,10 ευρώ ανά λίτρο

– του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης που θα έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της λιανικής τιμής του υγραερίου κίνησης κατά 0,07-0,08 ευρώ.

Αύξηση ΕΦΚ θα έχουμε επίσης στο φυσικό αέριο, στη μπύρα, στα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ θα καταργηθεί η μείωση κατά 50% του ΕΦΚ οινοπνευματωδών που ισχύει στα Δωδεκάνησα. Αύξηση θα δούμε και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, στη συνδρομητική τηλεόραση (10%), στις ευρυζωνικές υπηρεσίες (5%) και στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια άνω των δυο κλειδιών (€1 ανά αστέρι/κλειδί).

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στην Ελλάδα το Xiaomi SU7 μέχρι το 2027

Το Xiaomi SU7 θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι το 2027. Αυτό ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του Ομίλου Quest, Ευτυχία Κουτσουρέλη στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού...

Λουκέτο για 2 χρόνια στα πρατήρια με νοθευμένα καύσιμα

Σε εξειδίκευση των μέτρων σφράγισης παραβατικών πρατηρίων καυσίμων για δυο συναπτά έτη και των προϋποθέσεων δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων των παραβατών, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή...

Κλείνει η σήραγγα “Μαλακάσι Α” της Εγνατίας Οδού. Με παράκαμψη θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Kλείνει άμεσα η σήραγγα "Μαλακάσι Α" της Εγνατίας Οδού, με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση...