Αναλυτικά οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης

Σχετικά άρθρα

car sales

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές σε αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης τα οποία είναι μέρος του νομοσχεδίου με τα μέτρα αύξησης των εσόδων από έμμεσους φόρους κατά 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018. Έτσι, από την 1η Ιουνίου τα τέλη ταξινόμησης θα υπολογίζονται με βάση την τιμή ενός οχήματος και τις εκπομπές ρύπων, κάτι που θα κάνει να συμφέρουν τα φθηνά και “καθαρά” ΙΧ.

Από 1η Ιουνίου έρχονται σημαντικές αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης Ι.Χ., που φέρνουν αυξήσεις σε σύγκριση με τα ισχύοντα και σε περιβάλλον απόσυρσης, αλλά και ουσιαστικές μειώσεις για αυτοκίνητα φθηνότερα και λιγότερο ρυπογόνα, αν ληφθεί υπόψη η επιστροφή της αγοράς στον προ απόσυρσης τρόπο υπολογισμού. Αν η σύγκριση γίνει με τα ισχύοντα τέλη ταξινόμησης σε περιβάλλον -έστω και ψαλιδισμένης- απόσυρσης, όλοι όσοι θα αγοράσουν αυτοκίνητο από την 1η Ιουνίου θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένα τέλη ταξινόμησης.

Αν η σύγκριση γίνει με τα επίπεδα των τελών ταξινόμησης τα οποία θα επανέρχονταν στην αγορά από την 1η Ιουνίου, χωρίς να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους μετά το τέλος της απόσυρσης, τότε το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, ελαφρύνσεις για Ι.Χ. σχετικά φθηνά (με λιανική τιμή έως 14.000 ευρώ) και περιορισμένες εκπομπές ρύπων, μικρές επιβαρύνσεις στη ζώνη τιμών 14.000-20.000 ευρώ και μεγάλες αυξήσεις των τελών ταξινόμησης, που φτάνουν έως και σε διπλασιασμό της επιβάρυνσης, για όσους θα αγοράσουν Ι.Χ. με λιανική τιμή πάνω από 25.000-30.000 ευρώ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο τέλος ταξινόμησης καινούργιων αυτοκινήτων, προβλέπεται αντικατάσταση του σημερινού μοντέλου υπολογισμού των τελών. Το νέο μοντέλο καθιερώνει διαμόρφωση της φορολογικής επιβάρυνσης στη βάση των λιανικών τιμών προ φόρων, σε συνάρτηση με τις εκπομπές ρύπων, έναντι του μοντέλου που ισχύει σήμερα που υπολογίζει τα τέλη ταξινόμησης για τα καινούργια Ι.Χ. με βάση τη φορολογητέα αξία (τιμή χονδρικής συν έξοδα ασφάλισης και μεταφοράς) σε συνάρτηση με τον κυλινδρισμό του κινητήρα.

Με βάση τις προωθούμενες διατάξεις τα τέλη ταξινόμησης από την 1η Ιουνίου 2016, θα προσδιορίζονται με βάση συντελεστές:

  • 4% επί της λιανικής τιμής προ φόρων για Ι.Χ αξίας έως 14.000 ευρώ
  • 8% για Ι.Χ με λιανική τιμή προ φόρων μεταξύ 14.001 και 17.000 ευρώ
  • 16% επί της λιανικής τιμής για αυτοκίνητα με τιμή από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
  • 24% της λιανικής τιμής για αυτοκίνητα αξίας από 20.001 έως και 25.000 ευρώ και
  • 32% για αυτοκίνητα των οποίων η λιανική τιμή προ φόρων υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, μπαίνει στην εξίσωση και η παράμετρος των ρύπων.

Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5% ενώ για τη ζώνη ρύπων από 101 έως και 120 γραμμάρια, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή. Στη συνέχεια αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Προβλέπεται επιβάρυνση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό:

  • 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο
  • 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια
  • 30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο
  • 40% για εκπομπές ρύπων από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
  • 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
  • Για την κατηγορία των Ι.Χ τα οποία εκπέμπουν περισσότερα από 251 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο -τα οποία όμως πρακτικά δεν πωλούνται στην Ελλάδα- προβλέπεται προσαύξηση των αρχικών τελών ταξινόμησης κατά 100%.
  • Τα υβριδικά αυτοκίνητα θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης αντί για πλήρη απαλλαγή που προβλέπεται σήμερα για την κατηγορία αυτή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στο βαθμό όπου δεν υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές και ψηφιστούν και ισχύσουν όπως περιγράφονται παραπάνω το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι:

  • Έτσι ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών με αξία 13.000 ευρώ και ρύπους 110 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, με το παλιό σύστημα, χωρίς απόσυρση πλήρωνε 900 ευρώ τέλη ταξινόμησης. Με το νέο σύστημα θα πληρώνει 450 ευρώ.
  • Ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών με τελική τιμή 16.000 ευρώ και χαμηλές εκπομπές 98 γρ. με το παλιό σύστημα χωρίς απόσυρση πλήρωνε 1.600 ευρώ τέλη ταξινόμησης. Με το νέο σύστημα θα πληρώνει 475 ευρώ.
  • Ωστόσο ένα ακριβότερο αυτοκίνητο 1.600 κυβικών με κόστος 30.000 ευρώ και ρύπους 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, με το ισχύον σύστημα επιβαρύνεται με τέλη ταξινόμησης 3.500 ευρώ. Με το νέο σύστημα, τα τέλη ταξινόμησης κάνουν άλμα στις 7.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η χρήση του αυτοκινήτου πλέον επιβαρύνεται και από τις σημαντικές αυξήσεις που θα φέρει η κυβέρνηση στα καύσιμα, που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Οι νέες τιμές των διοδίων στην Εγνατία

Αύξηση κατά μέσο όρο 30-35% προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) και που υπογράφουν οι υπουργοί Υποδομών...

Άμεση ενημέρωση της ΑΑΔΕ από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια για παραβάσεις πρατηρίων

Στην εξειδίκευση των μέτρων που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια, σε σχέση με τα πρατήρια καυσίμων,...

To νέο Suzuki Swift ήρθε στην Ελλάδα [Τιμές]

Η τέταρτη γενιά του ιαπωνικού μοντέλου βρίσκεται στη χώρα μας και είναι ήδη διαθέσιμο, με την εισαγωγική εταιρία να ανακοινώνει σήμερα τις τιμές του...
Autoblog.gr