Επένδυση $150 εκ. από Ford και Baidu στην ανάπτυξη συστημάτων Lidar

Σχετικά άρθρα

imgford-autonomous-car

Η Μπλε Οβάλ αυτοκινητοβιομηχανία, μαζί με την κινεζική μηχανή αναζήτησης, Baidu, προχώρησαν σε μια επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Velodyne, για την παραγωγή συστημάτων Lidar για την αυτόνομη οδήγηση αυτοκινήτων.

Μάλιστα, η Velodyne ήδη προμηθεύει την Ford με τέτοια συστήματα, με την δεύτερη να θέλει τώρα να τα εξελίξει όσο περισσότερο γίνεται. Ωστόσο, η εμπλοκή της Baidu σε κάτι τέτοιο, μπορεί να φανεί περίεργη σε κάποιον, όμως μη ξεχνάμε πως ο κινεζικός κολοσσός ήδη ασχολείται με την αυτόνομη οδήγηση.

Αν θυμάσαι σε παλιότερο άρθρο, κάναμε λόγο για τους διαφορετικούς δρόμους που ακολουθούν οι εταιρείες πάνω στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης. Είπαμε εκεί πως το Lidar είναι μια ακριβέστερη τεχνολογία σε σχέση με εκείνη που χρησιμοποιεί η Tesla, και έχει ως σκοπό να εξαλείψει εντελώς την πιθανότητα ατυχήματος, καθώς το σύστημα είναι εξαιρετικά λεπτομερές και ακριβές σε επίπεδο εκατοστών.

Σε αυτή λοιπόν την τεχνολογία επενδύουν η Ford και η Baidu, έχοντας σύμμαχο την Google (που χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα για τα αυτόνομα οχήματά της) και απέναντί τους την Tesla, που πιστεύει πως η αυτόνομη οδήγηση “δεν χρειάζεται το Lidar”. Μάλιστα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Προϊόντος της Μπλε Οβάλ, δείχνει την σημαντικότητα που έχει για αυτούς η Velodyne, δηλώνοντας πως ‘’είναι ο μόνος προμηθευτής στην αγορά που μπορεί να μας βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου τους’’.

Η λέξη Lidar, προέρχεται από την σύντμηση του “Light Detection And Ranging”. Είναι μια τεχνολογία παρόμοια με εκείνη του Radar, με την διαφορά ότι χρησιμοποιεί τρισδιάστατα κύματα φωτός, που δεν φαίνονται με το μάτι, τα οποία παρέχουν λεπτομερή πληροφόρηση σε σχέση με το κοινό radar, για τα αντικείμενα του χώρου, δημιουργώντας στην ουσία έναν τρισδιάστατο χάρτη του δρόμου που ταξιδεύει το αυτόνομο όχημα, με λεπτομέρεια εκατοστών. Αυτά εν ολίγοις.

Το εμπόδιο σε όλο αυτό είναι πως ο εξοπλισμός είναι πανάκριβος, με το κόστος να φτάνει τις 8.000 δολάρια ανά μονάδα. Αυτό όμως είναι και εκείνο που πάει να ξεπεράσει η Ford με την συνεργασία της με την Velodyne, όπου πρόκειται να ρίξει το κόστος της κάθε μονάδας Lidar, μόλις στα 500 δολάρια, εφόσον πρόκειται για αγορά μεγάλων ποσοτήτων από την Ford, που σκοπεύει να δώσει στην αγορά ένα πλήρως αυτόνομο όχημα μέχρι το 2021.

tesla-w-lidar

Όπως προαναφέραμε, η Tesla είναι αντίθετη προς τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, έχοντας στραφεί στην ανάπτυξη ενός συστήματος με κάμερες και αισθητήρες υπερήχων. Βέβαια, δεν έχει περάσει καιρός από τότε που ένα Tesla Model S, φωτογραφήθηκε με μια συσκευή Lidar στην οροφή του, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

ΠηγήUSA Today

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα Shelby Super Snake με 830 άλογα και πολύ carbon

Η Shelby American παρουσίασε σήμερα την Super Snake έκδοση της νέας γενιάς της Mustang. Το αυτοκίνητο ξεχωρίζει από την επιθετική του εμφάνιση με νέους...

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...