Σκάνδαλο GM: Ξεκίνησαν οι δίκες για τις ελαττωματικές μίζες

Σχετικά άρθρα

GM-ignition-scandal

Έχουμε δείξει αρκετές φορές πως η νομοθεσία των ΗΠΑ είναι πολύ αυστηρή, δίνοντας πολλά δικαιώματα στους καταναλωτές. Αυτό το κατάλαβε πάρα πολύ καλά η VW με το dieselgate, ενώ κάτι σχετικά ανάλογο γίνεται και με τους διακόπτες ανάφλεξης της GM. Είπα “σχετικά ανάλογο”, γιατί η αμερικανική δικαιοσύνη δείχνει περισσότερη επιείκεια στην GM, που είναι αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η τελευταία έχει 234 υποθέσεις που την τραβούν στα δικαστήρια, με την κατηγορία ότι οι προβληματικοί διακόπτες ανάφλεξης ευθύνονται για κάποιο τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο, που συνέβη μετά από ατύχημα. Παράλληλα, εκείνοι που περιμένουν να πάρουν ”σειρά” είναι πάρα πολλοί!

Με κάποιες από τις υποθέσεις να έχουν φτάσει ήδη στις αίθουσες των δικαστηρίων, η πρώτη απορρίφθηκε, ενώ στις δύο επόμενες τα δικαστήρια αποφάνθηκαν υπέρ της GM, με την μια μάλιστα περίπτωση να αφορά ένα θανατηφόρο ατύχημα (δες εδώ σχετικά), στο οποίο όμως όπως αποδείχτηκε, η μίζα δεν έπαιξε ρόλο στην έκβασή του.

Παρά τις δύο νίκες όμως, η μεγάλη αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία, ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με δύο άλλες πιο πρόσφατες υποθέσεις. Η μια αφορούσε τον τραυματισμό μιας γυναίκας μέσα σε ένα Chevrolet Cobalt, και η δεύτερη τον επίσης τραυματισμό ενός άντρα, μετά από ατύχημα που του συνέβη στην προσπάθειά του να αποφύγει έναν τάρανδο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας, που μίλησε στο Reuters, “έφτασαν σε συμφωνία για αποζημίωση στις δύο τελευταίες αυτές υποθέσεις”.

Για τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τον Bob Hilliard, έναν συνήγορο των εναγόντων, η τακτική της φίρμας, θα είναι να αποζημιώνει εξωδικαστικά μόνο τις υποθέσεις που πιστεύει πως δεν πρόκειται να κερδίσει στις δικαστικές αίθουσες. Συγκεκριμένα δήλωσε στο Reuters:

Η προσδοκία μου είναι, πως θα προσπαθήσουν να επιλύσουν [εξωδικαστικά] τις υποθέσεις που πιστεύουν ότι μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την εταιρεία και να δοκιμάσουν με εκείνες που πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν.

Για μένα είναι λογικό η εταιρεία να ακολουθήσει αυτή την τακτική, καθώς είναι επόμενο πως αρκετές υποθέσεις θα είναι ψευδείς, από ανθρώπους που θέλουν να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση. Επίσης, είναι λογικό να προσπαθήσει να μην φτάσει στο δικαστήριο υποθέσεις που μπορεί να της δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, τόσο στην φήμη της (εφόσον τότε θα δημοσιοποιηθούν πολλές λεπτομέρειες μιας υπόθεσης, ενώ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορεί να επιβάλλει όρους), όσο και στην τσέπη της.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Subaru ανακαλεί 118.723 Outback και Legacy

Η Subaru προχωρά στην ανάκληση 118.723 Outback και Legacy στις ΗΠΑ, παραγωγής μεταξύ 16 Ιουνίου 2020 και 13 Ιουλίου 2021, επειδή ένας πυκνωτής στους...

10.000 νεκροί από τροχαία συμβάντα σε επαρχιακές οδούς στην ΕΕ το 2022

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), το 2022 στην Ε.Ε περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη...

Ανάκληση για 528.640 αυτοκίνητα της Mercedes

Η Mercedes-Benz ανακαλεί 528.640 δεξιοτίμονα A-Class, B-Class, CLA, EQA, EQB, GLA και GLB που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2017 και 2024, επειδή το εφεδρικό επίπεδο του...
Autoblog.gr