Η Michelin οραματίζεται το Le Mans του 2030

Σχετικά άρθρα

le-mans-2030-race-cars-11

Μετά την F1, ο 24ώρος αγώνας στο Le Mans αποτελεί το σημαντικότερο αυτοκινητιστικό δρώμενο, και ύστερα από τις απογοητευτικές αλλαγές των τελευταίων ετών στις οποίες προέβηκε η βασίλισσα των σπορ, όλο και περισσότερος κόσμος (είτε οδηγοί, είτε μηχανικοί, είτε οπαδοί) στράφηκε προς τον αγώνα που διεξάγεται στην Circuit de la Sarthe κάθε χρόνο. Οι λόγοι αρκετοί. Κυρίως όμως γιατί ο συγκεκριμένος αγώνας συνδυάζει: Υψηλό ανταγωνισμό, θέαμα και αρκετή τεχνολογία. Έχοντας όμως τον παράγοντα αντοχή, να επηρεάζει καθοριστικά το αποτέλεσμα στο τέλος του αγώνα.

Η Michelin φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά όλα τα παραπάνω, για αυτό και στον φετινό διαγωνισμό Michelin Challenge Design, ζητήθηκε από τους 1600 συμμετέχοντες, να φανταστούν εξ ολοκλήρου πως θα μοιάζει το Le Mans του 2030, με το όραμα να περιλαμβάνει εκτός του σχεδιασμού των οχημάτων, τις στολές των οδηγών, τις νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στο μέλλον, αλλά και τα εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τους μηχανικούς στο pit-stop.

Οι συμμετέχοντες ήταν από όλο τον κόσμο. Με τους τρεις πρώτους να είναι οι εξής:

le-mans-2030-race-cars-19

Πρώτος βραβεύτηκε ο Τao Ni από την Κίνα για το σχέδιο του, Infiniti Le Mans. Ένα ιδιαίτερα χαμηλό όχημα το οποίο εξυπηρετεί σκοπούς χαμηλής αεροδυναμικής αντίστασης με επιθετικό πίσω μέρος, το οποίο χαρακτηρίζεται από σύνολο συστημάτων ενεργών αεροδυναμικών μερών, τα οποία φροντίζουν να βελτιώνουν την απόδοση του μονοθέσιου στις στροφές ή το φρενάρισμα. Διαθέτει επίσης ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και αναγομωμένα “βοηθητικά ελαστικά» που περιστρέφονται έξω από τον τροχό για να παρέχουν μεγαλύτερη πρόσφυση στις στροφές.  Ενώ επίκεντρο αποτέλεσε το σύστημα αυτόματου πιλότου που αναλαμβάνει δράση κατά την νυχτερινή περίοδο του αγώνα.

le-mans-2030-race-cars-4

Το βραβείο του δεύτερου κέρδισε ο Daniel Bacelar Pereira από την Πορτογαλία, για την Bentley 9 Plus Michelin Battery Slick concept. Έμπνευση για το concept αποτέλεσαν τα αγωνιστικά με τα οποία συμμετείχε η βρετανική εταιρεία στους πρώτους αγώνες του Le Mans, πράγμα που φαίνεται άλλωστε, καθώς παρά το αεροδυναμικό σχήμα, η κλασική γρίλια-υπογραφή της Bentley, δεσπόζει υπερήφανα. Εδώ ο οδηγός βρίσκεται στο κέντρο του αγωνιστικού, έχοντας ακριβώς μπροστά του μια οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας η οποία προσφέρει πανοραμική θέα της πίστας. Highlight αποτελούν τα ελαστικά τα οποία δεν έχουν αέρα στο εσωτερικό τους, αλλά μπαταρίες, οι οποίες αναλαμβάνουν να τροφοδοτήσουν το αγωνιστικό του 2030, με αυτές να μπορούν να αλλαχθούν κατά την διάρκεια του pit-stop. Εξαλείφοντας έτσι τις όποιες ανασφάλειες δημιουργούσαν σε θέματα απόδοσης και αξιοπιστίας η χρήση μπαταριών σε αγωνιστικά οχήματα.

le-mans-2030-race-cars-12

Η τρίτη θέση πήγε στον καναδικό Kurt Scanlan για το Cierzo C1. Το ιδιαίτερο σε αυτό το design είναι τα εμπρός πτερύγια ή αλλιώς “pontoons”. Είναι κατασκευασμένα από ηλεκτροενεργά πολυμερή. Δηλαδή πλαστικά που αλλάζουν σχήμα όταν μέσω αυτών διέρχεται ρεύμα. Σε αυτά στηρίζεται και το στρίψιμο του αγωνιστικού, το οποίο δεν βασίζεται πλέον στην στρέψη των τροχών αλλά στην αξιοποίηση της αεροδυναμικής αυτής κάθε αυτής, επιτρέποντας κατά την κίνηση του αγωνιστικού στις στροφές να χάνεται λιγότερη ενέργεια κατά το φρενάρισμα, να αυξάνεται ο χρόνος διάρκειας του ελαστικού και να αυξάνεται και η ταχύτητα κατά την είσοδο του οχήματος στις στροφές.

Για την διεξαγωγή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού που είχε αντίκρισμα σε σχεδιαστές από 80 χώρες και μεγάλες εταιρείες του χώρου, ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Stewart Reed δήλωσε πως:

Όλοι οι κριτές συμφωνούμε μεταξύ μας πως ο φετινός διαγωνισμός είχε ποιοτικά και συνάμα συναρπαστικά σχέδια. Ψάχναμε για κάτι εξαιρετικά δημιουργικό και καλλιτεχνικό, και ταυτόχρονα κάτι που θα προσελκύσει νέες τεχνολογικές εφαρμογές που θα ήταν χρήσιμες για τη μελλοντική εξέλιξη του αυτοκινήτου, είτε αφορούσαν στην χρήση νέων υλικών, δυναμικών σασί, νέους κινητήρες, ελαφριές δομές ή αεροδυναμικά μοντέλα, είδαμε πολλές λύσεις που άγγιξαν όλα τα θέματα.

Περισσότερα σχέδια θα βρεις στο Link της πηγής. Εσένα ποιο αγωνιστικό σου άρεσε περισσότερο;

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Mazda EZ-6 και Arata concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Mazda παρουσίασε τη νέα γενιά του 6. Ονομάζεται EZ-6, αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία Changan Mazda και θα είναι διαθέσιμο...

Italdesign Quintessenza Concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Italdesign παρουσίασε το Quintessenza Concept, ένα πρωτότυπο που όπως αναφέρει η εταιρία έχει δημιουργηθεί "ως η τέλεια ενσάρκωση της...

Volkswagen ID.Code Concept

Η Volkswagen στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το ID.Code Concept, ένα νέο πρωτότυπο SUV που μας δείχνει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θα έχουν...

Smart Concept #5

Στην έκθεση του Πεκίνου, η Smart παρουσίασε το Concept #5, ένα μεγάλο πρωτότυπο SUV που εστιάζει σε εκτός δρόμου χρήση, έχοντας μεταξύ άλλων εκτός...