Test Drive: Δοκιμάζουμε το VW Polo BlueGT

Σχετικά άρθρα

Εισαγωγή

Μπορεί να μην απολαμβάνει την ίδια κυρίαρχη θέση στην κατηγορία των supermini, όπως το Golf στο C-segment, καθώς οι πωλήσεις του VW Polo στην Ευρώπη είναι πίσω από Fiesta και Clio, δεν παύει όμως να είναι ένα εξίσου σημαντικό προϊόν για την γερμανική εταιρία, ακόμα και τώρα που βρίσκεται στην δύση της καριέρας του.

Η Volkswagen παρουσίασε την πέμπτη γενιά του μοντέλου στην έκθεση της Γενεύης του 2009, και για πρώτη φορά στην ιστορία του πήρε τον τίτλο του “αυτοκινήτου της χρονιάς” στην Ευρώπη το 2010, ενώ κατέκτησε και το World Car of the Year την ίδια χρονιά.

Ως είθισται, η γκάμα της εταιρίας είναι αρκετά πλούσια, από θέμα επιλογών κινητήρων, και στην προκειμένη περίπτωση είχαμε για δοκιμή την BlueGT, έκδοση που γεφυρώνει το χάσμα του Polo με τον 1.000άρη κινητήρα με τα 110 άλογα και του κορυφαίου Polo GT με τα 192. Και χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιείς έρχεται αντιμέτωπο με μια πλειάδα επιλογών, που δημιουργούν μια ξεχωριστή υποκατηγορία στα supermini.

Αυτή που μέσα της μπορούσες να βρεις μέχρι πριν λίγο καιρό την Alfa Romeo MiTo 1.4 MultiAir με τα 135 άλογα, ενώ σοβαρό ανταγωνισμό προβάλλουν τα Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Black/Red Edition με 140 άλογα, το Seat Ibiza FR με 150 άλογα, το Mini Cooper με τα 136 άλογα ακόμα και το Suzuki Swift Sport με τα 136 άλογα. Η VW, όμως, με το Polo BlueGT θέλει να “παντρέψει” τις αρετές της sport οδήγησης, με την οικονομία καυσίμου, χάρη στο σύστημα απενεργοποίησης των μισών κυλίνδρων.

Στα συν

[custom_list type=”check”]

  • Ολοκληρωμένος χαρακτήρας
  • Ροπή κινητήρα
  • Επιδόσεις
  • Άνεση

Στα μείον

  • Μη fun-to-drvive
  • Αίσθηση τιμονιού

Το αυτοκίνητο

test_drive_vw_polo_bluegt_25

Το Polo BlueGT έκανε το ντεμπούτο του στην έκθεση της Γενεύης του 2012, και από στιλιστικής πλευράς, δεν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του σε σχέση με την υπόλοιπη γκάμα.

Είναι αποτέλεσμα της σχεδιαστικής ομάδας ηγουμένης από τον πρώην επικεφαλής σχεδιασμού του VW Group, Walter de Silva, και ακολουθεί τη κατεύθυνση του VW Scirocco και της προηγούμενης γενιά του Golf. Οι προφυλακτήρες του έχουν αεροδυναμικό σχεδιασμό, που συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης, ενώ παράλληλα η επίπεδη διαμόρφωση του πατώματος στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου μειώνει τους στροβιλισμούς και κατά συνέπεια την αεροδυναμική αντίσταση.

test_drive_vw_polo_bluegt_15

Η πίσω αεροτομή περιλαμβάνει πλευρικά σπόιλερ στις κολόνες, σε μαύρο χρώμα, και βελτιώνει με τη σειρά της, την αεροδυναμική. Διαθέτει ακόμα πλαϊνά σπόιλερ και νέο πίσω προφυλακτήρα με διαχύτη, που ενσωματώνει τη διπλή απόληξη της εξάτμισης. Τα πίσω φωτιστικά σώματα είναι τεχνολογίας LED, ενώ τέλος, πατάει σε ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, με το αμάξωμα να βρίσκεται κατά 15 χλστ. χαμηλότερα στο έδαφος.

test_drive_vw_polo_bluegt_14

Το Polo βασίζεται στην PQ25 πλατφόρμα, την οποία μοιράζεται με το Seat Ibiza και το Audi A1, και από πλευράς διαστάσεων έχει μήκος 3.952 χλστ., πλάτος 1.682 χλστ., ύψος 1.454 χλστ. και μεταξόνιο στα 2.470 χλστ.

Εσωτερικό

test_drive_vw_polo_bluegt_39

Η καμπίνα προέρχεται σχεδόν αυτούσια από τις απλές εκδόσεις του μοντέλου, διαθέτοντας αρκετά πλούσιο εξοπλιστικό πακέτο, και ξεχωριστά, για την έκδοση, στοιχεία, που το κάνουν καλαίσθητο με σπορ διάθεση.

Υπάρχει η γνωστή σοβαρή και στιβαρή εικόνα που συναντάς σε όλα τα μοντέλα της εταιρίας, η οποία υποστηρίζεται από τα ποιοτικά υλικά και την πλήρως λειτουργική εργονομία. Οι μικρές λεπτομέρειες που διαφοροποιούν την έκδοση BlueGT εντοπίζονται στα ημι-bucket καθίσματα με επενδύσεις σε συνδυασμό ύφασμα/alcantara, στο σπορ δερμάτινο τιμόνι με το “κομμένο” κάτω μέρος, που αναγράφει GT με μπλε γράμματα.

test_drive_vw_polo_bluegt_44

Η επένδυση της οροφής είναι μαύρη, ενώ στον πίνακα οργάνων, η εκτεταμένη λειτουργικότητα της οθόνης πολλαπλών λειτουργιών σε ενημερώνει, εκτός από το trip computer, και για το πότε κινείσαι με τους 2 κυλίνδρους. Ακόμα, δείχνει την πίεση των ελαστικών, με τα όργανα να προέρχονται από το GTI. Οι piano black επενδύσεις σε συνδυασμό με τα διάφορα χρωμιωμένα φινιρίσματα αναβαθμίζουν αισθητά την εικόνα του supermini της VW, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας όσον αφορά στα υλικά και τη συναρμογή.

test_drive_vw_polo_bluegt_43

Ακόμα και σήμερα παραμένει ένα από τα πιο ευρύχωρα αυτοκίνητα στην κατηγορία του, με αρκετά καλή θέση οδήγησης, με τον χώρο αποσκευών των 280 λίτρων να συμπληρώνει την πρακτικότητα.

Κινητήρας

test_drive_vw_polo_bluegt_10

Για την VW το μπλε είναι το “νέο πράσινο”, και μέρος του ονόματος της συγκεκριμένης έκδοσης το οφείλει στην τεχνολογία Bluemotion, που σημαίνει ότι φορά το σύστημα απενεργοποίησης των δύο κυλίνδρων για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

Το Polo BlueGT ήταν το πρώτο μοντέλο της Volkswagen που φόρεσε τον συγκεκριμένο κινητήρα με το οικολογικό προφίλ. Έτσι, κάτω από το καπό του αυτοκινήτου δοκιμής υπάρχει ο 1.400άρης (1.395 κ.εκ) TSI κινητήρα (κωδική ονομασία EA211) της εταιρίας στη δυνατότερη έκδοση του. Φαίνεται ότι βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, καθώς αργά ή γρήγορα θα αντικατασταθεί με τον ολοκαίνουριο 1.5-λίτρων TSI κινητήρα της VW.

Διαθέτει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες της μάρκας, πληροί τις προδιαγραφές Euro 6, ενώ χρησιμοποιεί και το σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων (ACT,Active Cylinder Management). Μια σύντομη υπενθύμιση να πω, ότι ο 1.400άρης TSI απενεργοποιεί την τροφοδοσία στους δύο από τους τέσσερις κυλίνδρους του, όταν λειτουργεί από τις 1.400 μέχρι 4.000 σ.α.λ. και δεν πατάς βαθιά το πεντάλ του γκαζιού, ο δρόμος δεν είναι έντονα ανηφορικός και όταν το αυτοκίνητο δεν είναι πολύ φορτωμένο, δηλαδή όταν οι ανάγκες για ροπή είναι μέχρι το 30% της συνολικής.

test_drive_vw_polo_bluegt_09

Η έναρξη της λειτουργίας του συστήματος, και η μετάβαση από την 4-κύλινδρη σε 2-κύλινδρη χρήση, γίνεται εξαιρετικά ομαλά και βελούδινα, χωρίς κανένα κραδασμό. Αν δεν προσέξεις τη σχετική ένδειξη στην οθόνη του πίνακα οργάνων, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα καταλάβεις την απενεργοποίηση.

O εν λόγω turbo κινητήρας διαθέτει, εκτός των άλλων, άμεσο ψεκασμό, αλουμινένιο μπλοκ, με το συνολικό του βάρος να μην υπερβαίνει τα 115 κιλά. Αποδίδει 150 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. και τα 250 Nm ροπής είναι διαθέσιμα από τις 1.500 ως τις 3.500 σ.α.λ. Συνδυάζεται με ένα εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, και για τα 0-100 χλμ/ώρα το εργοστάσιο ανακοινώνει ότι χρειάζεται 7,9 δευτ., με το VBox μας να γράφει 7,7 δευτ. Η τελική ταχύτητα, πάντως, αγγίζει τα 210 χλμ/ώρα.

Η μέση κατανάλωση ανακοινώνεται στα 4,8 λίτρα/100 χλμ., με αυτή που είδαμε στο trip computer μετά από τα 630 χλμ. της δοκιμής να ήταν στα 7,2 λίτρα/100 χλμ. Οι εκπομπές CO2 φτάνουν τα 110 γρ/χλμ, κάτι που σημαίνει ότι πληρώνει τέλη κυκλοφορίας στα €107,8

VW Polo BlueGT Μετρήσεις Autoblog.gr | VBox Sport
0-100 χλμ/ώρα 7,76 δευτ.
30-70 χλμ/ώρα (με 3η σχέση) 3,11 δευτ.
60-100 χλμ/ώρα (με 4η σχέση) 5,08 δευτ.
80-130 χλμ/ώρα (με 5η σχέση) 7,25 δευτ.
Τελική ταχύτητα 210 χλμ/ώρα
Φρενάρισμα 100-0 χλμ/ώρα 38,97 μέτρα σε 2,98 δευτ.
Βάρος

Τιμή

test_drive_vw_polo_bluegt_34

Το VW Polo BlueGT ξεκινάει από τα €18.730 για την 3-θυρη έκδοση του, με τις δύο πόρτες παραπάνω να χρεώνονται €440 και το αυτόματο 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη να προσθέτει επιπλέον €1.550 στον τελικό λογαριασμό. Δεν είναι το πιο φθηνό, καθώς σε αυτά τα λεφτά “παίζει” το Ford Fiesta ST, το Mini Cooper με τα 136 άλογα με το σαφές πιο sport χαρακτήρα και ποιοτικό εσωτερικό, ενώ το Suzuki Swift Sport είναι αρκετά φθηνότερο και πιο διασκεδαστικό.

Στον δρόμο

test_drive_vw_polo_bluegt_28

Το Polo είναι σίγουρα ένα πολύ γρήγορο “υποκατάστατο” του GTI, αλλά ποτέ δεν θα το χαρακτήριζα fun-to-drive. Είναι τέτοια η ρύθμιση των αναρτήσεων, που δεν σε προδιαθέτει για παιχνιδιάρικη συμπεριφορά και πλασαρίσματα πριν την είσοδο της στροφής. Αντιθέτως, η πολύ προοδευτική και προβλέψιμη συμπεριφορά του ενδείκνυται για ομαλή και στρωτή οδήγηση, που θα σε κάνει να φτάσεις στον προορισμό σου πολύ πιο γρήγορα και κυρίως χωρίς πολλά δράματα.

Όπως λέει και το όνομα της έκδοσης, είναι ένα ήπιο grand tourer, κάτι που αυτομάτως το κάνει ένα ικανοποιητικό αυτοκίνητο για όλες τις δουλειές. Αντιμετωπίζει την καθημερινότητα σαν ένα απλό αυτοκίνητο πόλης, διαχειρίζοντας τις αρκετές ανωμαλίες του αστικού δικτύου εξαιρετικά. Η ποιότητα κύλισης του είναι άριστη, και σε συνδυασμό με την πολύ καλή ηχομόνωση, απομονώνεσαι από το εξωτερικό περιβάλλον με το που κλείσεις την πόρτα.

test_drive_vw_polo_bluegt_16

Μιλώντας τεχνικά, μην περιμένεις εκπλήξεις, καθώς στον εμπρός άξονα υπάρχει η κλασική συνταγή των γονάτων McPherson, και στον πίσω ημιάκαμπτος άξονας. Για να τονίσουν, όμως, οι μηχανικοί της VW τον sport χαρακτήρα του μοντέλου, το έχουν εξοπλίσει με ενεργά αμορτισέρ, που η VW τα ονομάζει Sport Select suspension. Με το που πατήσεις το κουμπί Sport στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, και πάνω από την οθόνη του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενεργοποιείς αυτόματα μια ηλεκτρομηχανική βαλβίδα που σκληραίνει την απόσβεση, κάνοντας το αυτοκίνητο πιο σφιχτό και πιο άμεσο στις αντιδράσεις του.

Επίσης, οι κλίσεις στις στροφές σχεδόν εξαφανίζονται, και η κύλιση γίνεται αρκετά υποφερτά ενοχλητική. Ενδείκνυται, όμως, η ενεργοποίηση τους μόνο όταν έχεις όρεξη για να “επιτεθείς” στην αγαπημένη σου διαδρομή, που διαθέτει συνεχείς κλειστές στροφές ή σε κάποιο επαρχιακό δρόμο με παρατεταμένες καμπές. Παραδόξως το κουμπί επενεργεί μόνο στα αμορτισέρ, καθώς δεν αλλάζει τίποτα στην χαρτογράφηση του κινητήρα, ούτε στην αίσθηση του τιμονιού.

test_drive_vw_polo_bluegt_12

Μιλώντας για το τελευταίο, αυτό διαθέτει ηλεκτρομηχανική κρεμαργιέρα και είναι ίσως το μόνο μελανό σημείο του συνόλου. Δεν υστερεί σε ταχύτητα, αλλά η πληροφόρηση από τον δρόμο, καθώς και η ακρίβεια στις εντολές σου δεν θα το κάνει αξιομνημόνευτο.

Επιλέγοντας διαδρομή με συνεχείς εναλλαγές το Polo BlueGT θα δείξει ότι είναι απλά ένα καλό μικρό “χλιαρό” hatch, και όχι ένα γεμάτο χαρακτήρα μοντέλο, όπως το Suzuki Swift Sport. Ποτέ δεν θα στοιχειώσει τα όνειρα σου, ούτε θα σε ενθουσιάσει με την δυναμική του συμπεριφορά, αλλά η σιγουριά που σου χαρίζει μέσα στην στροφή χάρη στη στιβαρότητα του πλαισίου, είναι αυτή που θα σε ανταμείψει για την επιλογή σου. Εμφανίζει ελεγχόμενη και προοδευτική υποστροφή, ενώ χάρη στο ηλεκτρονικό διαφορικό (η VW ονομάζει το σύστημα XDS), αυτή ελέγχεται εν τη γενέσει της. Όταν υπερβάλεις, όμως, η παρέμβαση -μέσω φρένων- στον εσωτερικό τροχό για να μην σπινιάρει είναι αρκετά τεχνητή και ίσως ενοχλητική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σε τρομάζει ποτέ με απότομες αντιδράσεις, τόσο του εμπρός μέρους, όσο κυρίως του πίσω.

test_drive_vw_polo_bluegt_29

Το μεγαλύτερο ατού του μοντέλου είναι ο κινητήρας και ο τρόπος που βγάζει τη δύναμη στον δρόμο. Έχει γεμάτη από χαμηλά ροπή και δείχνει πρόθυμος να λειτουργεί αβίαστα και χωρίς ξεσπάσματα μέχρι σχεδόν τον κόφτη, αποδεικνύοντας με αυτό το τρόπο, τα πολύ καλά του χαρακτηριστικά, που μεταφράζονται σε πολύ καλές επιδόσεις. Ειδικότερα, οι εν κινήσει επιταχύνεις είναι πάρα πολύ καλές, κάτι που συμβάλει και το συγκρατημένο βάρος των 1.210 κιλών του.

Μέσα στην πόλη η λειτουργία του κινητήρα είναι απόλυτα πολιτισμένη, και αν δεν πάει το μάτι σου στην οθόνη ανάμεσα στα όργανα δεν θα καταλάβεις ποτέ την εναλλαγή από 2 στους 4 κυλίνδρους, και τούμπαλιν. Βέβαια, για να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο σύστημα θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με την πίεση στο γκάζι, ενώ σε οποιαδήποτε υψομετρική διαφορά ενεργοποιούνται όλοι οι κύλινδροι.

test_drive_vw_polo_bluegt_03

Ο κινητήρας δεν εμφανίζει κάποια ενοχλητική υστέρηση, έχοντας άμεση απόκριση στο γκάζι, ενώ ο ήχος του έχει μια μπάσα χροιά, χωρίς, όμως, να είναι κάτι ιδιαίτερο. Από την άλλη, η πλούσια ροπή του, που την νιώθεις από τις 1.700 σ.α.λ., θα σε κάνει να μην αλλάζεις συχνά ταχύτητες, κάνοντας τις καθημερινές σου μετακινήσεις ξεκούραστες. Μιλώντας για τον λεβιέ, αυτός έχει μεν σφιχτό κούμπωμα, οι διαδρομές του, όμως, είναι ίσως μεγαλύτερες απ’ότι θα ήθελα για ένα “ημι-σπορτ” μοντέλο.

Συμπέρασμα

test_drive_vw_polo_bluegt_07

Συνοψίζοντας, το Polo BlueGT καταφέρνει να είναι ένα αρκετά γρήγορο αυτοκίνητο, με δυνατό κινητήρα, ο οποίος όμως δεν ζητά πολλά από την τσέπη σου. Είναι αρκετά γρήγορο, καλύπτοντας την ανάγκη σου για “γκάζι”, αρέσκεται στις μεγάλες αποστάσεις, παρά σε ένα ορεινό πέρασμα, χωρίς ωστόσο να δυσανασχετήσει σε αυτό. Είναι ένα κλασικό VW, με ότι συνεπάγεται από αυτό.

Φωτογραφίες

 

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Εγνατία Οδός: Ακριβαίνουν τα διόδια έως και 120%. Στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis η παραχώρηση της για 35 χρόνια

Οι υπουργοί Υποδομών και Οικονομίας υπέγραψαν σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού και αναμένεται η δημοσίευσή της...
<h5>Στα συν</h5> Ολοκληρωμένος χαρακτήρας, Ροπή κινητήρα, Επιδόσεις, Άνεση <hr /> <h5>Στα μείον</h5> Μη fun-to-drvive, Αίσθηση τιμονιούTest Drive: Δοκιμάζουμε το VW Polo BlueGT
Autoblog.gr