Από αύριο, 1 Ιανουαρίου του 2017 όλοι μας θα βάζουμε βαθύτερα το χέρι στη τσέπη σε ότι αφορά την αγορά των καυσίμων. Με το τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και έτσι, στο πετρέλαιο κίνησης ο φόρος θα αυξηθεί από τα 330 ευρώ ανά 1000 λίτρα στα 410 ευρώ ανά 1000 λίτρα ενώ στην αμόλυβδη, η ανατίμηση είναι της τάξεως των 30 ευρώ ανά 1000 λίτρα, από τα 670 στα 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Επίσης η συμφωνία στον ΟΠΕΚ, εδώ και μερικές εβδομάδες άρχισε το ράλι στη διεθνή τιμή του πετρελαίου κάτι που έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στην αγορά, μιας και το τελευταίο διάστημα, η τιμή χονδρικής έχει ανατιμηθεί πάνω από 3,5%.

Δεδομένου ότι επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και επί της εργοστασιακής τιμής του πετρελαίου, επιβάλλεται και ο ΦΠΑ 24%, και ο συγκεκριμένος φόρος θα είναι μεγαλύτερος από το νέο έτος, θα έχει ως αποτέλεσμα το 2017 να πληρώνουμε ακόμη και κατά 6-7 λεπτά περισσότερο την τιμή της αμόλυβδης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης σε αρκετές περιοχές της χώρας θα ακριβύνει πάνω από 12 λεπτά.

Έτσι η αμόλυβδη αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 1,5 ευρώ σε πολλούς νομούς ενώ το πετρέλαιο κίνησης θα αναρριχηθεί σε αρκετές περιοχές ακόμη και κοντά στα 1,3 ευρώ ανά λίτρο. Μένει να φανεί αν οι οδηγοί θα προσαρμόσουν την κατανάλωση στα νέα επίπεδα τιμών καθώς “παίζονται” και τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θέλει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών της τάξεως των 410 εκατ. ευρώ.