Δικαστήριο της Ρώμης απαγόρευσε τη χρήση των εφαρμογών (app) για την αξιοποίηση των υπηρεσιών μετακίνησης της Uber, έπειτα από τις κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό που εγείρουν οι παραδοσιακές ενώσεις αυτοκινητιστών ταξί.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 7 Απριλίου, η παροχή όλων των υπηρεσιών της Uber και η προβολή τους σε ολόκληρη την Ιταλία πρέπει να σταματήσει εντός δέκα ημερών, αλλιώς αντιμετωπίζει πρόστιμο 10.000 ευρώ ημερησίως. Από την πλευρά της η εταιρία δηλώνει «άναυδη» και επιφυλάσσεται να εφεσιβάλλει την απόφαση, δηλώνοντας πως απόφαση βασίστηκε σε έναν νόμο του 1992, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες ταξί μπορούν να κάνουν τις κρατήσεις τους.

Σημειώνεται, πως νωρίτερα, το Φεβρουάριο ενώσεις αυτοκινητιστών ταξί διαδήλωσαν στη Ρώμη. Συγκεκριμένα, στις 16 Φεβρουαρίου η Ρώμη παρέλυσε, από τους οδηγούς ταξί που διαμαρτύρονταν για το μέτρο που ψηφίστηκε στη Γερουσία και ανέβαλλε για το 2018 την επιβολή περιορισμών στις εταιρίες που προσφέρουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό. Οι οδηγοί ταξί υποστηρίζουν πως υπηρεσίες όπως της Uber θα έπρεπε να υπόκεινται σε σαφείς και δεσμευτικούς κανόνες, όπως και οι ίδιοι.

Το δικαστήριο της Ρώμης έκρινε ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων που εργάζονται μέσω της εφαρμογής Uber «δεν εφαρμόζουν τιμές οι οποίες καθορίζονται από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές». Το δικαστήριο μπλοκάρει την παροχή όλων των υπηρεσιών της Uber μέσω smartphone: UberBLACK, UberLUX, UberX, UberXL και UberSelect.

Πάντως, η λειτουργία της Uber υπόκειται σε περιορισμούς και σε άλλες χώρες -στο Ώστιν, Τέξας, ΗΠΑ, στην Βαρκελώνη, Ισπανία ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία δεν επιτρέπεται η παροχή της υπηρεσίας μετακίνησης με ιδιόκτητα αυτοκίνητα και μη επαγγελματίες οδηγούς.