Όπως ανακοίνωσε η Seat επενδύει συνολικά 900 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης για τα νέο Ibiza και Arona. O Πρόεδρος της Seat Luca de Meo έκανε τη σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στο Martorell του Πρόεδρου της κυβέρνησης της Καταλονίας Carles Puigdemont με αφορμή την έναρξη της μαζικής παραγωγής του νέου Ibiza. O Luca de Meo εξήγησε ότι το ποσό αυτό έχει επενδυθεί για τη παραγωγή των δύο νέων μοντέλων καθώς και για την προσαρμογή του εργοστασίου στις παραγωγικές τους ανάγκες. Το ποσό των 900 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης των 3,3 δις ευρώ που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, για τη περίοδο 2015-2019.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Seat:

H επένδυση αυτή αποδεικνύει τη δέσμευση μας για συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και επιβεβαιώνει την ηγετική μας θέση ως τον μεγαλύτερο βιομηχανικό επενδυτή στο R&D. Επενδύουμε πρωτοφανή ποσά στο λανσάρισμα των νέων μοντέλων. Η Seat κατέχει σημαντικό ρόλο στο τομέα των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της απασχόλησης καθώς και στη δημιουργία πλούτου και ευημερίας.

Ανεπτυγμένο εξ’ ολοκλήρου στη Βαρκελώνη, το νέο Ibiza, χτισμένο πάνω στη νέα πλατφόρμα MQB A0, κατασκευάζεται στη Γραμμή Παραγωγής 1 στο Martorell, το εργοστάσιο που παράγει τα περισσότερα οχήματα στην Ισπανία. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, η ίδια γραμμή παραγωγής θα φιλοξενήσει το Seat Arona, το νέο compact crossover της μάρκας. Επιπλέον στο εργοστάσιο στο Martorell κατασκευάζεται το Seat Leon καθώς και το Audi Q3. Ο Luca de Meo συμπλήρωσε:

Το να είσαι η πρώτη μάρκα που χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα MQB A0 του Ομίλου Volkswagen αποτελεί ορόσημο για εμάς και για το εργοστάσιο στο Martorell. Η τεχνολογία αυτή μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να χτίσουμε διαφορετικά μοντέλα και τύπους αμαξωμάτων πάνω στην ίδια πλατφόρμα. Επιπλέον, συγκεντρώνοντας όγκο παραγωγής σε μία ενιαία κατηγορία, τώρα με το Ibiza και αργότερα με το Arona και το Audi A1, θα αυξηθεί ο όγκος αγορών από εθνικούς προμηθευτές και θα ενισχυθεί η βοηθητική βιομηχανία.

Με πάνω από 5,4 εκατομμύρια πωλήσεις από το 1984, το Ibiza είναι το πιο εμβληματικό και το best-seller μοντέλο της Seat. Το νέο Ibiza αντικατοπτρίζει την κορύφωση της φάσης εξυγίανσης της Μάρκας και την αρχή μίας νέας περιόδου ανάπτυξης η οποία συμπίπτει με την χρονική περίοδο που η Seat εφαρμόζει τη μεγαλύτερη επιθετική προϊοντική πολιτική στην ιστορία της.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Luca de Meo, υπογράμμισε το νέο στάδιο ανάπτυξης που έχει ξεκινήσει η μάρκα με τα νέα μοντέλα της και τα οικονομικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν τη πορεία προς μία βιώσιμη κερδοφορία. Η Seat πρόσφατα παρουσίασε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, με λειτουργικά κέρδη ρεκόρ 143 εκατομμύρια ευρώ. Το λανσάρισμα τεσσάρων νέων μοντέλων μεταξύ 2016 και 2017 είχε ως αποτέλεσμα ρεκόρ επενδύσεων και δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, που το προηγούμενο έτος ανήλθαν σε περισσότερο από 850 εκατομμύρια ευρώ.

Η Seat είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ισπανικής οικονομίας και κατέχει ηγετική θέση στο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας που σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 1% του ΑΕΠ της Ισπανίας και πάνω από 4% του ΑΕΠ της Καταλονίας. Πέρυσι, η εταιρεία εξήγαγε περισσότερα από 7 δις ευρώ σε αξία εμπορευμάτων, ποσοστό πάνω από 10% του συνόλου των εξαγωγών της Καταλονίας. Με περισσότερους από 14.000 εργαζόμενους, η Seat είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης και δημιουργεί έξι παράλληλες θέσεις εργασίας για κάθε μία κύρια θέση εργασίας.