Η Audi συνεχίζει το teasing του νέου A8 που θα παρουσιαστεί στις 11 του μηνός και μας δείχνει τη νέα λιμουζίνα της σε 50 φωτογραφίες. Σε αυτές βλέπουμε την μακριά έκδοση του A8 τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της, που διαθέτει λέιζερ προβολείς, OLED φωτιστικά σώματα, τάμπλετ που αναλαμβάνει μια σειρά λειτουργιών για τους πίσω επιβάτες, τετραζωνικό κλιματισμό, μεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό, ηχοσύστημα Bang & Olufsen, ακόμη και σύστημα μασάζ για τις πατούσες.

Η νέα γενιά του A8 θα εξοπλίζεται με πλήρως ενεργή ηλεκτρομηχανική ανάρτηση που θα μπορεί να ρυθμίζεται αυτόματα προτού το αυτοκίνητο “πέσει” μέσα σε μια λακκούβα, κάνοντας έτσι τις μετακινήσεις των επιβατών όσο γίνεται πιο άνετες. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια κάμερα τοποθετημένη στο μπροστά μέρος που σαρώνει τον δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητο 18 φορές ανά δευτερόλεπτο. Τα στοιχεία αυτά στέλνονται στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου και έτσι ρυθμίζεται η ανάρτηση προκειμένου να εξασφαλιστεί μια “μεταξένια ομαλή οδήγηση”. Η Audi υπόσχεται πως η ενεργή της ανάρτηση “σχεδόν εξαλείφει τις δονήσεις και τους κραδασμούς από το εσωτερικό της καμπίνας”, με την κάθε ανάρτηση σε κάνε έναν από τους τροχούς να διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από ένα 48-volt ηλεκτρικό σύστημα. Εκτός από την βελτίωση της άνεσης, η ανάρτηση ενισχύει την σταθερότητα του αυτοκινήτου, ειδικά στις στροφές, κατά την επιτάχυνση και κατά το φρενάρισμα.

Παράλληλα, το νέο A8 θα εξοπλίζεται και με σύστημα τετραδιεύθυνσης που θα αυξάνει περαιτέρω την σταθερότητα στις στροφές, ενώ ο κύκλος στροφής του A8 θα είναι μικρότερος από αυτόν του A4. Η γερμανική ναυαρχίδα θα εφοδιάζεται με μια πληθώρα αισθητήρων που θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν μια επικείμενη σύγκρουση. Σε περίπτωση επικείμενης πλευρικής σύγκρουσης με ταχύτητες άνω των 25 χλμ, η ανάρτηση της συγκεκριμένης πλευράς θα ανυψώσει το αυτοκίνητο κατά 80 χιλιοστά μέσα σε μόλις μισό δευτερόλεπτο. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Audi, οι δυνάμεις από τη σύγκρουση θα κατευθυνθούν προς τα ισχυρότερα μέση του σώματος και το πλαισίου του αυτοκινήτου. Κατά συνέπεια, η επίδραση του φορτίου για τον οδηγό και τους επιβάτες, μειώνεται κατά 50%, με τις πιθανότητες για τραυματισμούς να μειώνονται σημαντικά.

Επίσης θα έχει τη λειτουργία AI remote parking pilot, δηλαδή του αυτόματου παρκαρίσματος τεχνητής νοημοσύνης, ενώ στον βασικό εξοπλισμό του θα συναντάμε ένα ήπιο υβριδικό σύστημα που αποτελείται από έναν υδρόψυκτο εναλλάκτη BAS (Belt Alternator Starte) 48-Volt που βρίσκεται τοποθετημένος στο μπροστά μέρος του κινητήρα και συμπληρώνει το πηνίο της μίζας. Σύμφωνα με την Audi, το σύστημα τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετημένη στο καπό, που θα έχει χωρητικότητα 10-Ah.

Το νέο Audi A8 θα χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα Audi Space Frame (ASF) η οποία κάνει χρήση carbon, αλουμινίου, μαγνησίου και χάλυβα. Είναι η πρώτη φορά που ένα πλαίσιο ASF χρησιμοποιεί τέσσερα διαφορετικά δομικά υλικά , ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί 14 διαφορετικές διαδικασίες στη παραγωγή του. Το 58% του πλαισίου είναι αλουμινένιο, με το δέσιμο των μπροστά θόλων να γίνεται αποκλειστικά με μαγνήσιο και να ζυγίζουν 28% λιγότερο αν χρησιμοποιούνταν αλουμίνιο. Παρά τις προσπάθειες της Audi, το νέο A8 θα ζυγίζει 51 κιλά περισσότερα σε σχέση με τη σημερινή γενιά. Συγκεκριμένα, από τα τα 231 κιλά, το βάρος θα αυξηθεί στα 282 κιλά, με την ακαμψία του μοντέλου να αυξάνεται κατά 24%.

Η τέταρτη γενιά του μοντέλου (D5) θα γίνει το πρώτο μοντέλο της γερμανικής εταιρίας που θα διαθέτει αυτόνομες λειτουργίες και θα μπορεί να κινηθεί πλήρως αυτόνομα στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητες έως 60 χλμ. Αρχικά θα προσφέρεται αυτόνομη τεχνολογία για χρήση στις εθνικές οδούς, στο σταμάτημα/ξεκίνημα του αυτοκινήτου σε συνθήκες κυκλοφορίας και στην αναζήτηση μιας θέσης στάθμευσης. Η εταιρία με σήμα τους τέσσερις κύκλους θεωρεί πως ένα πλήρως αυτόνομο όχημά της θα βγει στην αγορά το 2025.

Το νέο A8 θα διαθέτει μάλιστα μια προηγμένη λειτουργία coasting που θα λειτουργεί από τα 55 έως τα 160 χλμ/ώρα. Όταν ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το γκάζι, ο κινητήρας θα κλείνει έως και 40 δευτερόλεπτα, προκειμένου να εξοικονομεί καύσιμο. Η ενεργοποίηση του κινητήρα θα γίνεται μόλις ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του γκαζιού. Επίσης εξοπλίζεται με ένα έξυπνο Start/Stop σύστημα που λειτουργεί από τα 22 χλμ/ώρα και ενσωματώνει μια νέα λειτουργία που ονομάζεται “έξυπνη εύκολη εκκίνηση”. Τι κάνει αυτή; Συλλέγει δεδομένα από την μπροστά κάμερα και τους αισθητήρες του αυτοκινήτου και όταν το μπροστά αυτοκίνητο ξεκινήσει να κινείται, ενεργοποιείται αυτόματα ο κινητήρας του A8, ακόμη και αν ο οδηγός εξακολουθεί να έχει το πόδι του στο πεντάλ του φρένου, ώστε το αυτοκίνητο να ξεκινήσει γρηγορότερα, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη ροή της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την Audi, το ήπιο υβριδικό σύστημα και η έξυπνη διαχείριση του συστήματος εκκίνησης, μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου ως και κατά 0,7 λίτρα/100 χλμ.