Τεχνολογία για την επαγρύπνηση του οδηγού από την Panasonic

Σχετικά άρθρα

Η έλλειψη ύπνου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα του δυτικού πολιτισμού και πολλοί την χαρακτηρίζουν μια χρόνια ασθένεια. Στην περίπτωση της οδήγησης η νύστα δεν μπορεί να μετρηθεί όπως το αλκοόλ αλλά είναι εξίσου επικίνδυνη! Τέτοια συστήματα έχουν αναπτυχθεί και από την Mercedes-Benz που θέλει η οδηγική εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη και την Volvo που ακολουθώντας την σουηδική παράδοση δίνουν την μέγιστη προσοχή στην ασφάλεια. Τώρα όμως η Panasonic θέλει να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες ανίχνευσης προσώπου για να “δει” απευθείας την κατάσταση του οδηγού.

Το σύστημά της αποτελείται από τρεις ανιχνευτές. Ο πρώτος είναι μια κάμερα που ανιχνεύει την έκφραση του προσώπου και τον ματιών και αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά αν το ανοιγόκλειμα των ματιών διαρκεί παραπάνω απ’ότι συνήθως. Ο δεύτερος ανιχνευτής είναι μια υπέρυθρη κάμερα που σαρώνει την θερμοκρασία του σώματος και μπορεί έτσι να καταλάβει τον ρυθμό με τον οποίο εκπέμπει θερμότητα το σώμα. Εάν εκπέμπει θερμότητα τότε αυτό είναι ένδειξη επαγρύπνησης, ενώ το αντίθετο συμβαίνει κατά την καταστολή ή όταν είμαστε βαριά ντυμένοι, που όμως συχνά οδηγεί στην υπνηλία.

Τέλος υπάρχει ο ανιχνευτής του περιβάλλοντος, που ανιχνεύει τι συνθήκες θερμοκρασίας υγρασίας και φωτός επικρατούν στο περιβάλλον, ώστε η κεντρική μονάδα επεξεργασίας να τα συγκρίνει με τα ανθρωπομετρικά δεδομένα και να δει πως μπορεί να τα αλλάξει μειώνοντας την νύστα. Εάν δεν μπορεί να κάνει τίποτα τότε προειδοποιεί τον οδηγό πως πρέπει να σταματήσει άμεσα, με το τελευταίο αυτό μέτρο να εξετάζονται διάφορες λύσεις. Όπως οδηγίες για το που υπάρχουν χώροι ξεκούρασης.

Ο καφές και τα διάφορα τονωτικά μπορούν να ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση και έτσι να προσφέρουν μια αίσθηση ζωηρότητας, αλλά ο ύπνος είναι μια κατάσταση του σώματος για την οποία λίγα γνωρίζουμε και δεν δύναται ακόμα να υποκατασταθεί. Όσες φορές το προσπάθησαν με φάρμακα, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Προσωπικά μιλώντας δεν έχω νυστάξει ποτέ σαν οδηγός αυτοκινήτου, σαν συνοδηγός όμως με νανουρίζει αρκετά. Όμως έχω νυστάξει πολύ σαν οδηγός μοτοσυκλέτας, κάτι που μου φαινόταν απίστευτο ως τότε, παρόλο που ήταν μέρα μάλιστα.

Εσύ πόσο νυστάζεις στην οδήγηση και πόσο χρήσιμο θα σου ήταν ένα σύστημα αντιμετώπισης της νύστας;

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...