Με την Ford να θέλει να μπει στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Κίνα, o αμερικανικός όμιλος υπόγραψε μνημόνιο κατανόησης με την κινέζικη Anhui Zotye Automobile Co, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας, με ισότιμη (50:50) συμμετοχή, η οποία θα κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κίνα. Η Zotye είναι πρωτοπόρος στα ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα και φέτος έχει πουλήσει 16.000 μονάδες μέχρι τον Ιούλιο.

Κίνητρο της Ford είναι, εκτός της τάσης που επικρατεί στην αυτοκίνηση, το γεγονός ότι οι πωλήσεις της στην Κίνα έχουν υποχωρήσει φέτος κατά 7%, προς όφελος των ανταγωνιστών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Ford συνεργάζεται στην Κίνα με την Chongqing Changan Automobile Co Ltd, και έχει μάλιστα δεσμευτεί ότι ως το 2025, θα παρουσιάσει και μια ηλεκτρική ή υβριδική εκδοχή σε όλα τα μοντέλα που παράγει σήμερα, ενώ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα προσφέρει 13 υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα στην αγορά.

Η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η διεύρυνση του μεριδίου τους στις πωλήσεις είναι κάτι που ενδιαφέρει έντονα και το Πεκίνο. Ένας από τους λόγους είναι και η τρομακτική ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρείται, κυρίως στο Πεκίνο και άλλα αστικά κέντρα. Μέχρι το 2025 στη Κίνα θα πωλούνται ετησίως κοντά στα 6 εκατ. υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα, με τα 4 από αυτά να είναι αμιγώς ηλεκτρικά.