Η ρυθμιστική αρχή μεταφορών του Λονδίνου αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της Uber και έτσι η τελευταία ημέρα που τα οχήματα της Uber θα κυκλοφορούν στους δρόμους του Λονδίνου θα είναι η 30η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής μεταφορών του Λονδίνου:

Θεωρούμε ότι η προσέγγιση της Uber προδίδει μια έλλειψη εταιρικής υπευθυνότητας σχετικά με έναν αριθμό ζητημάτων που ενδεχομένως έχουν επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια.

Στην ίδια απόφαση γίνεται λόγος και για το λογισμικό που είχε αναπτύξει η εταιρεία προκειμένου να μην είναι δυνατός ο έλεγχος των δραστηριοτήτων της από τις ρυθμιστικές αρχές και της δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας πως θα ήταν «λάθος να χορηγηθεί άδεια στην Uber εάν αυτή έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών». Η Uber βρέθηκε αντιμέτωπη με την κριτική σωματείων, δικαστών αλλά και των παραδοσιακών οδηγών ταξί σχετικά με τις συνθήκες εργασίας.

Πλέον η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση σε χρονικό διάστημα 21 ημερών. Η εφαρμογή της Uber κινητοποιούσε περισσότερες από 40.000 οδηγούς και από την άμεση εφαρμογή της κίνησης αναμένεται να επηρεαστεί και το επιβατηγό του κοινό καθώς την εφαρμογή φέρεται να χρησιμοποιούσαν στην βρετανική πρωτεύουσα πάνω από 3,5 εκατ. άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι και στην χώρα μας αυτές τις ημέρες αναμένεται να περάσει από την Βουλή νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα ρυθμιστεί η συγκεκριμένη αγορά. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα και για τις εταιρείες και για τους οδηγούς Ι.Χ. Αλλά, ακόμη και τους πελάτες που χρησιμοποιούν τέτοια μη αδειοδοτημένα οχήματα. Την πρώτη φορά που θα συλληφθεί μια εταιρεία να παρέχει μεταφορικό έργο με ι.χ. αυτοκίνητο, θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ, αλλά με πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδων ευρώ θα επιβαρύνεται και ο πελάτης.