Αν πεις σε κάποιον λάτρη των ιστορικών αυτοκινήτων, “βάλε κάνα μοντέρνο ζαντολάστιχο για να μην παίζεις κορώνα γράμματα την ζωή σου στις στροφές με 30 χλμ/ώρα”, ίσως και να σου κόψει την καλημέρα. Αν πάλι του πεις πως έχεις μια τετράδα αυθεντικά ζαντολάστιχα από Triumph Spitfire θα απαιτεί να έχουν και τον αυθεντικό αέρα! Ok, ίσως υπερβάλλω αλλά η εμμονή με την ιστορική συνέπεια είναι κάτι με το οποίο εν μέρει διαφωνώ και είμαι υπέρ του ήπιου restomod. Η Pirelli όμως παρουσίασε την γκάμα “Collezione” που συνδυάζει σύγχρονη τεχνολογία με ιστορικά ακριβέστατη εμφάνιση. Η παρουσίασή της συνέπεσε με την 60η επέτειο της Lancia Flaminia, υπερπολυτελούς ναυαρχίδας της ιστορικής αυτής μάρκας. Τα λάστιχα της Flaminia ήταν τα Cinturato CA67 175 R400 89H.

Οι διαστάσεις είναι σχετικά περιορισμένες και πρόκειται για τις αυθεντικές διαστάσεις αυτοκινήτων των δεκαετιών ’50, ’60 και ’70. Τα αυτοκίνητα αυτά περιλαμβάνουν αρκετές Ferrari, την Lamborghini Miura και γενικώς τα περισσότερα ιταλικά της περιόδου, αφού η Pirelli ήταν επίσημος προμηθευτής ελαστικών για την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλα εμβληματικά αυτοκίνητα της περιόδου, όπως η Mercedes 300S, οι βρετανικές κυρίες Jaguar και Aston Martin, μα και τα ταπεινά VW Beetle και Citroen 2CV και βεβαίως οι αερόψυκτες Porsche 911. Μάλιστα με την Porsche, η Pirelli δούλεψε στενά και προσφέρει 5 διαστάσεις από τα Cinturato CN36 και P7, μιας και η 911 είναι, τηρουμένων των αναλογιών, από τα πολυπληθέστερα αυτοκίνητα της χρυσής εκείνης εποχής που συνεχίζουν να οργώνουν τους δρόμους του πλανήτη.

Οι γόμες και ο σκελετός δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαστικά της Pirelli που έχουν κερδίσει το κοινό με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Για τιμές δεν γνωρίζω, αλλά τα αντίστοιχα της Dunlop (τα Sport Classic) έχουν ιδιαίτερα τσιμπημένες τιμές, κάτι που δικαιολογείται μόνο από το πορτοφόλι αυτών που ασχολούνται με τα κλασσικά και από το γεγονός πως δεν θα πουλήσουν αρκετά κομμάτια αφού τα αυτοκίνητα αυτά δεν γράφουν και πολλά χιλιόμετρα.