H Ε.Ε μέσω της σχετικής νομοθεσίας θα επιβάλει συνολικά πρόστιμα μεγαλύτερα των 5 δισ. ευρώ σε επτά από τις έντεκα μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αν αυτές δεν κατορθώσουν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητά τους το 2021.

Σύμφωνα με τη νέα αναφορά (PDF) της εταιρείας συμβούλων PA Consulting, η οποία κάνει τις προβλέψεις περί των προστίμων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στους περιβαλλοντικούς στόχους εξαιτίας της μείωσης στις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων με τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και της διογκούμενης ζήτησης για βενζινοκίνητα αυτοκίνητα πολλαπλών χρήσεων με τις υψηλότερες εκπομπές. Οι εταιρείες που φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους εκπομπών CO2 που έχει θέση για το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Volvo, η Toyota, η Renault-Nissan και η Jaguar Land Rover.

Κατασκευαστής Πιθανό πρόστιμο (Ευρώ)
VW Group 1.700.000.000
FCA 1.200.000.000
PSA / Opel 700.000.000
BMW 700.000.000
Ford 350.000.000
Hyundai-KIA 300.000.000
Daimler 200.000.000

Αυτό που οφείλουν να κάνουν οι εταιρείες είναι να κρατήσουν τον μέσο όρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάτω από τα επίπεδα των 95 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο. Σε περίπτωση απόκλισης προβλέπονται βαριά πρόστιμα – συγκεκριμένα, 95 ευρώ ανά γραμμάριο που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο. Εν συνέχεια γίνεται πολλαπλασιασμός με τον αριθμό των αυτοκινήτων που κάθε εταιρεία αναμένεται να πουλήσει το 2020. Κατά συνέπεια, η VW θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η ΒMW θα πληρώσει 700 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε επιμέρους εταιρεία έχει τους δικούς της μεμονωμένους στόχους, οι οποίοι σχετίζονται με τους ξεχωριστούς τύπους αυτοκινήτων που διατίθενται στην αγορά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε περίπτωση που μια αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει ως επί το πλείστον μικρότερου κυβισμού οχήματα, θα υπόκειται σε αυστηρότερες ρυθμίσεις για τους ρύπους απ’ ό,τι μία άλλη, η οποία, κατά κύριο λόγο, κατασκευάζει μεγάλα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξασφαλίζουν διευκολύνσεις για κάθε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάζουν, εφόσον με τους δικούς του μηδενικούς ρύπους αντισταθμίζουν εκείνους των υπολοίπων. Συνήθως, βασικό εργαλείο για τις εταιρείες ήταν τα πετρελαιοκίνητα οχήματά τους, τα οποία έχουν χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, εξαιτίας του Dieselgate και ότι ακολούθησε, το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων οχημάτων επί των συνολικών οχημάτων που πωλούνται στην Ευρώπη, από το 52% τον Οκτώβριο του 2015 υποχώρησε στο 45% φέτος τον Μάιο. Οπότε, όπως αναφέρει η PA Consulting, δεν θα είναι εφικτή η επίτευξη των επιπέδων ρύπων που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, εφόσον μεγαλύτερο μέρος του στόλου των εταιρειών θα χρησιμοποιεί βενζίνη.

 • antonis

  Τι λενε ρε αφού η vw εχει τους καθαρότερους κινητήρες κ η Ρενώ τους χειρότερους. Έκαναν κ έρευνα οι αξιόπιστοι Γερμανοί🤣🤣🤣. https://uploads.disquscdn.com/images/09fa1332cae3a2b0034a83637218d7ca363eeff890dd2792489dc2a99d7d218e.jpg

  • DJ_D

   Άλλο δείχνεις εσύ (NOx), άλλο δείχνουν οι άλλοι πίνακες (CO2).

 • SAMURAI-66

  Οι αγαπημενη γερμανοι περα ολων των αλλων ειναι και στα αυτοκινητα!!
  Τυχαιο???
  …….https://youtu.be/obBpt1ymrMc

 • gv

  εγω δε καταλαβα πως η land rover εχει καλες πιθανοτητες να το πετυχει ενω στο πινακα ειναι η χειροτερη?
  μας δουλευετε μαλλον..

  • DJ_D

   Στο πράσινο είναι, πως είναι η χειρότερη; Τι να πει τότε και η FCA.

  • gv

   μα εγω λεω για τα γραμμαρια που στη καλυτερη ειναι 130..

  • DJ_D

   Ναι το είδα για τα g. Νομίζω πάει με το βάρος και με τον αριθμό πωλήσεων το όριο στα γραμμάρια.

 • Smartass

  Η φαου βε έχει καταντήσει Πινιάτα. Όλο και περισσότεροι θέλουν της πάρουν το χρήμα.
  Τους εύχομαι: Το χρήμα στο λαιμό τους.
  :D