Η φιλοσοφική λίθος των ηλεκτρικών από την Toshiba, 300 χιλιόμετρα με φόρτιση 6 λεπτών

Σχετικά άρθρα

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν είναι κάτι νέο. Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα όμως είχαν παραγκωνιστεί πλήρως από τα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Τα υγρά καύσιμα βλέπεις προσφέρουν μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και η μεταφορά και αποθήκευσή τους είναι σχετικά απλή υπόθεση. Στην περίπτωση του ηλεκτρισμού τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν και προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα όπως η μεγάλη απόδοση των ηλεκτροκινητήρων και η μηδενική εκπομπή ρύπων κατά την χρήση, στην περίπτωση της αυτοκίνησης έχει ένα ανυπέρβλητο για την ώρα αρνητικό. Δεν είναι τεχνικώς εφικτό να αποθηκευτεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια σε μικρό όγκο και μάζα και μάλιστα γρήγορα. Το πρόβλημα αυτό ταλανίζει την αεροδιαστημική βιομηχανία εδώ και δεκαετίες μιας και η τροφοδότηση με ηλεκτρισμό στο διάστημα βασίζεται στις μπαταρίες. Τελευταία με την επανεμφάνιση των ηλεκτρικών οχημάτων το πρόβλημα αυτό έγινε πρόβλημα και για τους πιο κοινούς ανθρώπους.

Αυτή την στιγμή την καλύτερη προσφορά έχει μάλλον η Tesla που προσφέρει ένα αυτοκίνητο, το Model 3, σε καλή τιμή και με δυνατότητα φόρτισης 120 kW. Αν και υπάρχουν εταιρείες που υπόσχονται συντόμως φόρτιση μέχρι και 500 kW, η πραγματικότητα είναι πως δεν έχει βγει κάτι καλύτερο στην αγορά. Η νέα μπαταρία της Toshiba όμως υπόσχεται πως με φόρτιση μόλις 6 λεπτών θα μπορείς να διανύσεις πλέον των 300 χιλιομέτρων. Η τεχνολογία βασίζεται στο οξείδιο τιτανίου-νιόβιου που δίνει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου. Για την ώρα υπάρχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο 50 αμπερωρίων που έχει δεχθεί 5.000 κύκλους φόρτισης και μάλιστα σε ψυχρές συνθήκες παρουσιάζοντας πτώση στην χωρητικότητα μόλις 10%, που θεωρείται αρκετά καλό νούμερο αν σκεφτείς πως ο κανόνας μέχρι τώρα έλεγε πως η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας είναι περίπου 1.000 κύκλοι φόρτισης.

Οι Ιάπωνες είπαν πως το λανσάρισμα της στην αγορά θα γίνει σε 2 χρόνια περίπου, το 2019. Εάν η ανακοίνωση της Toshiba αποδειχθεί αληθής, προμηνύονται τεκτονικές αλλαγές στην αυτοκίνηση.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα