Οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το Brexit θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σχετικά με το αν η Toyota θα κατασκευάσει στο εργοστάσιό της στην Αγγλία, την επόμενη γενιά του Auris.

Οι Ιάπωνες αναμένεται να πάρουν την τελική απόφαση μέχρι το τέλος του 2017/αρχές του 2018 και αυτό που ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση είναι μια μεταβατική συμφωνία εμπορικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το καταφέρει, τότε η επόμενη γενιά του Auris θα κατασκευάζεται επί βρετανικού εδάφους, εξασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και το προφίλ της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May.

Το εργοστάσιο της Toyota στο Burnaston, κατασκευάζει σήμερα την hatchback έκδοση του Toyota Auris, με τη νέα γενιά να κυκλοφορεί στην αγορά το 2021. Τον περασμένο Μάρτιο, η Toyota ανακοίνωσε πως θα επενδύσει 276 εκατομμύρια ευρώ στις εγκαταστάσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να αναβαθμιστούν για να μπορούν να κατασκευάσουν αυτοκίνητα που βασίζονται στην αρθρωτή πλατφόρμα της TNGA. Μέχρι σήμερα, το νέο Prius και το C-HR κάνουν χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας, αλλά στο μέλλον όλο και περισσότερα αυτοκίνητα της εταιρίας θα βασίζονται πάνω σε αυτή,.

Η Toyota τονίζει πως η αδασμολόγητη πρόσβαση στην Ευρώπη είναι απαραίτητη για την μελλοντική επιτυχία του συγκεκριμένου εργοστασίου, κάτι που σημαίνει πως αν η Βρετανική κυβέρνηση μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν καταφέρει να κλείσει εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη με μηδενικούς δασμούς εισαγωγής, το μέλλον του συγκεκριμένου εργοστασίου φαντάζει γκρίζο.

Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης £21,3 (€24,5) εκατομμύρια για την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την εκπαίδευση, την έρευνα, την ανάπτυξη καθώς και βελτιώσεων των περιβαλλοντικών επιδόσεων του εργοστασίου.