H Shell στην πρίζα

Σχετικά άρθρα

Η Shell δεν θέλει να μείνει πίσω σε έναν κόσμο που αλλάζει και στρέφεται όλο και περισσότερα στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα και έτσι προχώρησε στην εξαγορά της NewMotion, μιας εταιρίας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Με την κίνηση αυτή, ο πετρελαϊκός κολοσσός προσπαθεί να εδραιωθεί και στην ραγδαία αναπτυσσόμενη ηλεκτροκίνηση και στις ανάγκες που θα δημιουργήσει.

Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ότι οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά επιλογών ανεφοδιασμού κατά τις προσεχείς δεκαετίες,

δήλωσε ο Matthew Tipper, αντιπρόεδρος της Shell.

Η NewMotion είναι η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή εταιρεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, διαθέτοντας δίκτυο άνω των 30.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα προμηθεύει φορτιστές για οικιακή χρήση. Τα σχέδια της Shell είναι η εξάπλωση του δικτύου αυτού σε όλο τον πλανήτη παράλληλα με την δυνατότητα που διαθέτει ήδη στα πρατήρια της, για φόρτιση αυτοκινήτων μέσω της Allego.

Τα καύσιμα αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 20% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Αν τα ηλεκτρικά οχήματα κυριαρχήσουν, η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί και, ως εκ τούτου, θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου – κάτι που δεν θα ήταν καλό για τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου όπως η Shell. Όμως, η Shell μειώνει ήδη την εξάρτηση από το πετρέλαιο: εκτός από την εξαγορά της NewMotion, έδωσε σχεδόν 70 δισ. δολάρια πριν από δύο χρόνια για να αγοράσει την BG Group, έναν τεράστιο κατασκευαστή φυσικού αερίου στη Βρετανία.

Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εικόνα της αγοράς αυτοκινήτου τα επόμενα χρόνια, όμως είναι σαφές πως επενδυτές, χώρες και εταιρείες (όπως η Shell) στοιχηματίζουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. H Shell αναμένει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου στόλου αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικό έως το 2040. Η Morgan Stanley εκτιμά πως έως το 2030 θα χρειαστούν 1 με 3 εκατομμύρια δημόσιοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Δυτική Ευρώπη, όταν επί του παρόντος υπάρχουν λιγότεροι από 100.000.

Το NewMotion, που ιδρύθηκε το 2009, έχει περισσότερους από 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες καρτών στην Ευρώπη, προσφέροντας πρόσβαση τόσο στα δικά της σημεία φόρτισης, όσο και σε άλλους 50.000 σταθμούς συνεργατών της. Τον Σεπτέμβριο, η NewMotion υπέγραψε συμφωνία με την Total, επιτρέποντας στους πελάτες της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο σταθμών φόρτισης της. Η NewMotion είχε καθαρό κύκλο εργασιών 12,9 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφοντας ζημιές 3,9 εκατομμυρίων ευρώ το 2016.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα