Η Lamborghini, όπως είχε ανακοινώσει, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) παρουσίασαν σήμερα το Terzo Millennio Concept, ένα πρωτότυπο που μας δείχνει το πως οραματίζονται οι δύο εταιρίες ένα supercar του 2040.

Το πρωτότυπο είναι αμιγώς ηλεκτρικό, φέρει νέα σχεδιαστική προσέγγιση από την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, με τον Stefano Domenicali, CEO της Lamborghini, να χαρακτηρίζει τη συνεργασία ως “μια σημαντική σελίδα για το μέλλον των supercar της τρίτης χιλιετίας”.

Ο σχεδιασμός του πρωτότυπου είναι εντυπωσιακός, με το Lamborghini Terzo Millennio Concept να είναι μια “μηχανή οδήγησης επιδόσεων” και να έχει μια εξαιρετικά ελαφριά κατασκευή, με βελτιστοποιημένη αεροδυναμική απόδοση, με τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες να βρίσκονται τοποθετημένοι ένας ανά τροχό.

Αν ψάχνεις να βρεις οτιδήποτε το συμβατικό πάνω στο πρωτότυπο θα απογοητευθείς, μιας και αυτό διαθέτει προηγμένους υπερπυκνωτές και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στο σώμα του. Ναι καλά κατάλαβες, το σώμα του αυτοκινήτου είναι πρακτικά μια τεράστια μπαταρία, που ενώνεται με νανοσωλήνες από carbon. Η μπαταρία είναι εξαιρετικά ανθεκτική και πολύ λεπτή, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στα εσωτερικά και εξωτερικά μέρη του σώματος, προκειμένου να μην προκληθεί ηλεκτροπληξία.

Η εκτενής χρήση carbon συμβάλει στο να κρατηθεί το βάρος όσο γίνεται πιο χαμηλά, με την Lamborghini και το MIT να έχουν δημιουργήσει ένα ανθρακόνημα που μπορεί να αυτοθεραπεύεται από τυχών ρωγμές ή σπασίματα. Σύμφωνα με τις δύο εταιρίες, σε περίπτωση ανίχνευσης κάποιου ραγίσματος ή σπασίματος, “μικροκανάλια γεμάτα με θεραπευτικές χημικές διεργασίες” θα επιδιορθώσουν τη δομή του ανθρακονήματος. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας ανοίγει νέους δρόμους και όπως επισημαίνει η Lamborghini, αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την χρήση carbon και σε μέρη “υψηλής κόπωσης”, κάτι που σημαίνει επιπλέον εξοικονόμηση βάρους σε μέρη που συνήθως κατασκευάζονται από βαρύτερα, πιο ανθεκτικά υλικά.

Ο Maurizio Reggiani, o επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Lamborghini δήλωσε πως η εταιρία του μαζί με το MIT εργάζονται προκειμένου να εφαρμόσουν τις τεχνολογίες του Terzo Millennio Concept στα μελλοντικά τους μοντέλα παραγωγής.