Η Uber συμφώνησε σε επένδυση 10 δισ. δολαρίων

Σχετικά άρθρα

Το διοικητικό συμβούλιο της Uber συμφώνησε με την ιαπωνική Softbank Group, προκειμένου η δεύτερη να επενδύσει στην πρώτη έως και 10 δισ. δολάρια. Η συμφωνία θα συμβάλει στην επίλυση της νομικής διαμάχης μεταξύ του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Uber, Travis Kalanick, και ενός από τους σημαντικότερους μετόχους της εταιρείας μισθώσεων ταξί μέσω κινητού. Συγκεκριμένα, η εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου Benchmark -εκ των επενδυτών της Uber και με θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας- και ο Kalanick κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους που αφορούν την επένδυση της Softbank.

Το διοικητικό συμβούλιο της Uber είχε συμφωνήσει προ μηνός να φέρει τη Softbank ως επενδυτή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, όμως οι διαπραγματεύσεις «σκόνταψαν» στην αντιπαράθεση μεταξύ του Kalanick και της Softbank. Η συμφωνία που επετεύχθη, αίρει το τελικό εμπόδιο και επιτρέπει στον ιαπωνικό όμιλο να προχωρήσει με προσφορά για αγορές μετοχών.

Η επένδυση θα επιτρέψει την επέκταση των δραστηριοτήτων της Uber. Η Softbank, μαζί με την Dragoneer Investment Group, ηγούνται κοινοπραξίας επενδυτών που σχεδιάζουν να επενδύσουν ένα με 1,25 δισ. δολάρια στην Uber, ενώ θα αγοράσουν έως και το 17% των μετοχών της από επενδυτές και εργαζομένους. Η Uber αποτελεί τη νεοφυή ιδιωτική επιχείρηση με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, ύψους 68 δισ. δολαρίων.

Το υπερ-επενδυτικό ταμείο της Ιαπωνικής Softbank έχει κάνει μεγάλο ντόρο από τον περασμένο Οκτώβριο που ανακοινώθηκε λόγω του μεγέθους των κεφαλαίων που διαχειρίζεται αλλά και των επώνυμων συμμετοχών σε αυτό. Με τον στόχο στα 100 δισ. δολάρια κατάφερε να συγκεντρώσει 93 δισ. δολάρια, ένα τεράστιο ποσό έτσι και αλλιώς, στο πρώτο γύρο και έπεται συνέχεια.

Οι συνομιλίες έρχονται καθώς η Uber επιδιώκει να περάσει σε μία νέα εποχή μετά από μια σειρά γεγονότων όπως η παραίτηση του Kalanick, η απομάκρυνση κορυφαίων στελεχών και σκανδάλων περί σεξουαλικής παρενόχλησης και διακρίσεων. H SoftBank προσπαθεί να αποκτήσει το 17% ως 22% των μετοχών της Uber. Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση, είναι ότι η SoftBank θα πρέπει οπωσδήποτε να επενδύσει τουλάχιστον 1 δισ. στην Uber.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Softbank -έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ- ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία. Η συμφωνία συνοδεύεται επίσης από τους νέους κανονισμούς εταιρικής διοίκησης που συνεπάγονται αυστηρότερη εποπτεία. Για να προχωρήσει η συμφωνία, η Benchmark συμφώνησε να αναστείλει τη δικαστική αγωγή εναντίον του Kalanick, την οποία είχε καταθέσει τον Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εξουσίες του στην εταιρεία και να τον θέσει εκτός διοικητικού συμβουλίου, όπως ανέφεραν ανώνυμες πηγές.

ΠηγήBloomberg

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...