Με την Kia να βρίσκεται στα τελευταία στάδια της εξέλιξης του νέου Cee’d και να ετοιμάζεται για τα επίσημα αποκαλυπτήρια του στις 15 Φεβρουαρίου, γίνεται γνωστό ότι μαζί με το facelift του Sportage, το οποίο θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι και θα κυκλοφορήσει τέλη του έτους, θα είναι τα δύο πρώτα μοντέλα της που θα αποκτήσουν ήπιο υβριδικό σύστημα 48V.

Η κορεάτικη εταιρία, μαζί με την Hyundai, έχουν δεσμευτεί ότι μέσα στα επόμενα 8 χρόνια θα κυκλοφορήσουν στην αγορά 38 “πράσινα” αυτοκίνητα, με σκοπό να ανταπεξέλθουν στις αυστηρότερες νομοθεσίες σχετικά με τις εκπομπές ρύπων.

Ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Hyundai, Woong Chul Yang, σε πρόσφατη συνέντευξη του τόνισε:

Για την Ευρώπη, υπάρχει ζήτηση για το ήπιας υβριδικής τεχνολογίας σύστημα 48 volt, γι’αυτό εργαζόμαστε πάνω σε αυτό για το Sportage, και για το SUV μεσαίου μεγέθους, και για το νέο Cee’d. Αυτό χρειάζεται για να πετύχουν τις δύσκολες απαιτήσεις για CO2.

Μηχανικά το νέο ceed θα εφοδιάζεται με τέσσερις κινητήρες βενζίνης και έναν πετρελαίου. Έτσι, εκτός από τα σημερινά σύνολα (ατμοσφαιρικός 1.400 κ.εκ. με 100 άλογα, 1.000 κ.εκ. με 120 άλογα) θα προστεθεί ένας νέος 1.400άρης T-GDi κινητήρας βενζίνης με 149 άλογα, ο οποίος μαζί με τον 1000άρη θα προσφέρονται και με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα. Φυσικά θα υπάρχει και ο 1.600άρης με 177 και 203 άλογα.

Από πλευράς πετρελαίου θα υπάρχει ο 1.600άρης, που ήδη πληροί τις προδιαγραφές Euro 6c, που πρακτικά είναι ένα προστάδιο του Euro 7, και θα συνεχίσει να προσφέρεται με 110 και 136 άλογα, ενώ θα υπάρχει και για τις δύο εκδόσεις ένα ήπιο υβριδικό σύστημα. Ο κινητήρας αυτός θα τοποθετηθεί και στο facelift του Sportage, αντικαθιστώντας τον σημερινό 1.700άρη.

Οι εκδόσεις των παραπάνω κινητήρων με το ήπιο υβριδικό σύστημα 48V δεν θα είναι διαθέσιμες από το λανσάρισμα του μοντέλου, αλλά θα προστεθούν σε ένα διάστημα ενός και δύο χρόνια από την παρουσίαση του μοντέλου. Τέλος, αργότερα το νέο ceed θα είναι διαθέσιμο και με έναν υβριδικό κινητήρα 1.400 κ.εκ., ο οποίος θα αποδίδει 141 άλογα. Αναλόγως της έκδοσης, οι κινητήρες θα συνδυάζονται με 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ή το νέο 7-τάχυτο διπλοσύμπλεκτο.