Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή για την ένδοξη γαλλική εταιρία, η Alpine ιδρύθηκε το 1955 από τον Jean Redele, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα ταπεινό Renault 4L για να χτίσει ένα μικρό κουπέ με σώμα από fiberglass και πολύ άκαμπτο πλαίσιο. Το πρώτο αυτό μοντέλο ήταν το A106. Στη δεκαετία του 1960, η Alpine ξεκίνησε μια στενότερη συνεργασία με τη Renault με συμμετοχή σε αγώνες αυτοκινήτου με μεγάλη επιτυχία. Η μεγαλύτερη ήταν το 1973, όταν ένα A110 με οδηγό τους Jean-Claude Petit και συνοδηγό τον αδερφό του, Michelle κέρδισαν το Ράλι Μόντε Κάρλο, το πρώτο rally παγκοσμίου πρωταθλήματος στην ιστορία υπό την αιγίδα της FIA.

Η Alpine κέρδισε επίσης τον τίτλο εκείνου του έτους νικώντας αξιοσήμαντους αντιπάλους, όπως η Porsche, η Ford και Lancia. Η Alpine συνέχισε τη δράση της και τη δεκαετία του 1980 ακολουθώντας την ίδια συνταγή, τοποθετώντας κινητήρες Renault στα δικά της πλαίσια και αμαξώματα, αλλά ο ανταγωνισμός ήταν όλο και ισχυρότερος και οι πωλήσεις της συρρικνώθηκαν. Η παραγωγή του τελευταίου μοντέλου με το σήμα της Alpine, το A610, σταμάτησε στα τέλη του 1994 και η Renault από τότε είχε αδρανοποιήσει το όνομα Alpine.

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου Alpine A110, έχω την εντύπωση ότι στο προσεχές μέλλον θα δούμε ανάλογες αγγελίες όπου κάποιος θα πουλάει τον θρυλικό πρόγονο του μοντέλου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα Alpine A110 1600 S, όπου το 1974 παραδόθηκε στο Palermo της Ιταλίας για να συμμετάσχει στον αγώνα του Targa Florio του. Εκεί τερμάτισε στην 23 θέση γενικής, ενώ ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου για την GT κατηγορία 1.6-λίτρων.

Τόσο σύντομη ήταν η αγωνιστική του καριέρα, καθώς μετά τον αγώνα έμεινε σε ένα γκαράζ για 25 χρόνια. Έτσι, το 2000, ο ιδιοκτήτης -λόγω προβλημάτων υγείας- το πούλησε στον πεθερό του. Αυτός, αφού συντήρησε τον κινητήρα, το κιβώτιο, τον συμπλέκτη και τα φρένα το έφερε σε πολύ καλή λειτουργική κατάσταση, και το οδηγούσε περιστασιακά, με το αυτοκίνητο να φοράει το αυθεντικό roll cage. Αποφάσισε, όμως, να το πουλήσει και γι’αυτό θα βγει στην δημοπρασία του οίκου RM Sotheby’s, στο Παρίσι σε περίπου δύο εβδομάδες, με την εκτιμώμενη τιμή πώλησης να κυμαίνεται από τα €130.000 μέχρι τα €140.000, νούμερο πάνω από τα διπλάσια του νέου.