Σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας, έντομα ήταν η αιτία που απαγορεύτηκε σε τρία μεγάλα εμπορικά πλοία που μετάφεραν περισσότερα από 10.000 αυτοκίνητα και μηχανήματα από την Ιαπωνία, να μπούνε σε λιμάνια της χώρας.

Πρόκειται για τα έντομα “βρομούσες” η κοινή ονομασία των δεντροκορέων, εντόμων που ανήκουν στην τάξη των Ημίπτερων και στην οικογένεια των Πεντατομιδών. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας απαγόρευσαν την είσοδο επειδή οι βρομούσες αναπαράγονται γρήγορα, έχουν μεγάλη αντοχή σε εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα, ενώ παράλληλα καταβροχθίζουν καλλιέργειες, προκαλώντας έτσι σημαντική ζημιά στο οικοσύστημα της Νέας Ζηλανδίας.

Εκτός από τα 10.000 οχήματα που βρίσκονται ήδη στα πλοία, 8.000 ακόμη βρίσκονται σε λιμάνια της Ιαπωνίας και περιμένουν να φορτωθούν προκειμένου να μεταφερθούν στη Νέα Ζηλανδία. Σήμερα το 95% των εισαγόμενων ιαπωνικών οχημάτων ελέγχονται, με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας να θέλουν στο μέλλον όλα τα μεταχειρισμένα οχήματα που εισάγονται από την Ιαπωνία να καθαρίζονται και να ελέγχονται από ειδικούς υπαλλήλους της σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις.