Σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας, έντομα ήταν η αιτία που απαγορεύτηκε σε τρία μεγάλα εμπορικά πλοία που μετάφεραν περισσότερα από 10.000 αυτοκίνητα και μηχανήματα από την Ιαπωνία, να μπούνε σε λιμάνια της χώρας.

Πρόκειται για τα έντομα “βρομούσες” η κοινή ονομασία των δεντροκορέων, εντόμων που ανήκουν στην τάξη των Ημίπτερων και στην οικογένεια των Πεντατομιδών. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας απαγόρευσαν την είσοδο επειδή οι βρομούσες αναπαράγονται γρήγορα, έχουν μεγάλη αντοχή σε εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα, ενώ παράλληλα καταβροχθίζουν καλλιέργειες, προκαλώντας έτσι σημαντική ζημιά στο οικοσύστημα της Νέας Ζηλανδίας.

Εκτός από τα 10.000 οχήματα που βρίσκονται ήδη στα πλοία, 8.000 ακόμη βρίσκονται σε λιμάνια της Ιαπωνίας και περιμένουν να φορτωθούν προκειμένου να μεταφερθούν στη Νέα Ζηλανδία. Σήμερα το 95% των εισαγόμενων ιαπωνικών οχημάτων ελέγχονται, με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας να θέλουν στο μέλλον όλα τα μεταχειρισμένα οχήματα που εισάγονται από την Ιαπωνία να καθαρίζονται και να ελέγχονται από ειδικούς υπαλλήλους της σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

 • το προβλημα δεν καταλαβα…που ηταν ακριβως ??? οτι τα μετεφεραν απο την ιαπωνια ????

  υ.γ χωραει ενα καραβι χονδρικα 3.500 αυτοκινητα ???????

  • petrollhead

   Το πρόβλημα πιστεύω δεν είναι τόσο ότι τα έφεραν από Ιαπωνία, αλλά το ότι βρέθηκε το συγκεκριμένο έντομο στα καράβια.

   Το θέμα είναι ότι χώρες που είναι πολύ απομακρυσμένες από άλλα μέρη της γης όπως η Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία, έχουν αναπτύξει ένα δικό τους οικοσύστημα τόσο σε χλωρίδα όσο και σε πανίδα. Αν σε αυτό εισαχθεί μια διαφορετική μορφή ζωής που έχει εξελιχθεί με διαφορετικά κριτήρια σε διαφορετικό μέρος υπάρχει ο κίνδυνος αυτή να επεκταθεί με γρήγορους και ανεξέλεγκτους ρυθμούς εις βάρος άλλων τοπικών οργανισμών.
   Π.χ. γνωρίζω ότι στην Νέα Ζηλανδία δεν υπάρχουν καθόλου ερπετά, οπότε θα μπορούσε ο λόγος που δεν θέλουν αυτά τα έντομα είναι η μη ύπαρξη σαυρών, βατράχων κ.α. τα οποία θα περιόριζαν τον πληθυσμό τους σε κάποιο ισορροπημένο επίπεδο.
   Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο παρελθόν, όπως είδη δέντρων που εισήχθηκαν από άλλες ηπείρους και εξαπλώθηκαν καταστρέφοντας τοπική βλάστηση, έως και οι ασθένειες και τα μικρόβια που μετέφεραν οι Ευρωπαίοι στους Ινδιάνους.

  • issigonis

   το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή Ro-Ro (Roll on Roll off, πλοίο μεταφοράς οχημάτων), μπορεί να μεταφέρει μέχρι 8500 αυτοκίνητα (αν θυμάμαι καλά)!!!!

  • ιοοοοοοοοοοοοοου !! 8.500 ????? πραγματικα νομιζα οτι θα μου πεις ουτε 3.500 !!!!!

  • issigonis

   Δήμαρχος μικρής πόλης: Αύριο έρχονται αυτοκίνητα για όλους :p