Ο Donald Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, με την σχετική απόφαση να υπογράφεται την επόμενη εβδομάδα.

Θα επιβάλουμε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Θα υπογράψουμε την σχετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα. Θα έχετε προστασία για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό,

δήλωσε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους της βιομηχανίας μετάλλων των ΗΠΑ, ο Donald Trump προσθέτοντας ότι:

Οι βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου μας, καθώς και πολλές άλλες, έχουν πληγεί από τις δεκαετίες αθέμιτων εμπορικών συναλλαγών και κακής πολιτικής με χώρες από όλο τον κόσμο.

Δεν πρέπει να επιτρέπουμε άλλο πια την εκμετάλλευση της χώρας μας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενών μας. Θέλουμε ελεύθερο, δίκαιο και έξυπνο εμπόριο.

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς ενδέχεται να προκαλέσουν αντίποινα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα και αλουμινίου στον κόσμο. Παρότι η Κίνα αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα των αμερικανικών εισαγωγών μετάλλων, κατηγορείται ότι έχει πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά προκαλώντας πτώση των τιμών.

Η ανακοίνωση του Trump έριξε τα χρηματιστήρια, κυρίως του Dow Jones, με τις μετοχές των αμερικανικών εταιρειών αλουμινίου και χάλυβα να σημειώνουν ράλι ανόδου, την ίδια στιγμή που δέχθηκαν πιέσεις οι αυτοκινητοβιομηχανίες εν μέσω φόβων για αύξηση του κόστους πρώτων υλών, ειδικά φέτος που προβλέπεται πτώση στις συνολικές πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Αλλά και οι εταιρείες πετρελαίου, εξέφρασαν ανησυχίες όχι μόνο για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές τους αλλά και για τα κόστη κατασκευής πετρελαιαγωγών και αγωγών φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα αντιδράσει με σθένος και αναλογικά για να προασπιστεί τα συμφέροντά (της)“.