Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού διευθυντή της ιαπωνικής Kobe Steel υπέβαλε ο Hiroya Kawasaki κατηγορούμενος για «μαγείρεμα» στοιχείων. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, πράγματι είχε αλλάξει στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ορισμένων προϊόντων πριν από την αποστολή τους σε μεγάλους πελάτες. Ο Hiroya Kawasaki θα παραιτηθεί από CEO και πρόεδρος την 1η Απριλίου. Το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί θα αποφασιστεί σε συνάντηση του ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Συνολικά ανακαλύφθηκαν 688 περιπτώσεις «παραπτωμάτων» – 525 έγιναν για πρώτη φορά γνωστές τον Οκτώβριο του περασμένου έτους – ενώ 163 είναι πρόσφατες, πηγαίνοντας τις αρχές του σκανδάλου σχεδόν 50 χρόνια πριν. 

Για πάνω από 112 χρόνια από την ίδρυση του ο όμιλος Kobe Steel έχει διαχειριστεί επιτυχώς όλες τις δραστηριότητές του και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών του. Η πρόσφατη απώλεια της εμπιστοσύνης είναι πραγματικά λυπηρή,

δήλωσε προς τους εργαζομένους της επιχείρησης ο Kawasaki. Η νέα ηγεσία θα αναλάβει τη διοίκηση την 1η Απριλίου με στόχο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η Kobe Steel αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο χαλυβουργίας στην Ιαπωνία και προμηθευτή κατασκευαστών αυτοκινήτων, αεροσκαφών, τρένων και άλλων προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Κατασκευαστές όπως η General Motors, η Boeing και η Toyota είναι ωστόσο ιδιαίτερα ανήσυχοι και ερευνούν εάν έχουν χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε από τα υλικά που δεν πληρούν τα πρότυπα – παρότι δεν έχουν ακόμη αναφερθεί ζητήματα ασφάλειας. Η Toyota δεν βρήκε κανένα πρόβλημα λόγω των ελαττωματικών μέταλλων της Kobe Steel, αλλά αυτό δεν εμπόδισε μια ομάδα ανθρώπων να προχωρήσουν σε μήνυση κατά της  Kobe Steel και της Toyota, με αγωγή που κατατέθηκε εναντίων τους στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Η αγωγή κατηγορεί τις δύο εταιρίες πως παραβιάζουν νόμους για την προστασία των καταναλωτών και ότι συμμετείχαν επίσης σε απάτες, πουλώντας και χρησιμοποιώντας μεταλλικά μέρη στα Prius, Camry και Land Cruiser και σε ακόμη τουλάχιστον 3 μοντέλα της Toyota και της Lexus, τα οποία δεν πληρούν τα αμερικανικά πρότυπα ποιότητας. Η αγωγή ζητά αντισταθμιστικές και ποινικές αποζημιώσεις μη καθορισμένου ποσού.