Ο Donald Trump βρέθηκε χθες σε ένα προάστιο του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας, προκειμένου να βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανικό Rick Saccone στην προσπάθειά του να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Πενσυλβανία είναι μια παραδοσιακή πολιτεία της χαλυβουργίας των ΗΠΑ και στην ομιλία του ο Trump, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στους εισαγωγικούς δασμούς που θέλει να επιβάλει σε κάθε τι μη “Made in USA”.

Έτσι είπε πως θέλει να φορολογήσει με 25% εισαγωγικών δασμών τα μοντέλα της Mercedes-Benz και της BMW που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή του Trump αποτελέσει την απάντηση στα αντίποινα των Ευρωπαίων, στην απόφαση του να επιβάλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Σήμερα, κάθε αυτοκίνητο που παράγεται στις ΗΠΑ και εισάγεται στην Ευρώπη επιβαρύνεται με φόρο εισαγωγής 10%, την ώρα που κάθε αυτοκίνητο που κατασκευάζεται στην Ευρώπη και εισάγεται στις ΗΠΑ επιβαρύνεται με φόρο 2,5%.

Η ΕΕ έχει ζητήσει από τον Trump να εξαιρεθεί από τους εισαγωγικούς δασμούς του χάλυβα και του αλουμινίου, όπως συμβαίνει με τον Καναδά και το Μεξικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία.