Το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας της Γεωργίας, των Η.Π.Α., αποφάσισε χθες ομόφωνα την αποζημίωση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικογένεια ενός 4-χρονου παιδιού, που σκοτώθηκε το 2012, όταν το Jeep Grand Cherokee του 1999, στο οποίο επέβαινε, χτυπήθηκε από πίσω και έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Η πλευρά της οικογένειας ζητούσε αρχικά περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, με ένα χαμηλότερο δικαστήριο να ρίχνει το ποσό στο προαναφερθέν, με απόφαση του το 2015. O εκπρόσωπος της FCA, Michael Palese, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι απογοητευμένη από αυτή την απόφαση, και σκεφτόμαστε τις όποιες νομικές της επιλογές.

Το ρεζερβουάρ καυσίμου στο Jeep ήταν τοποθετημένη κοντά στο πίσω μέρος του οχήματος, κάτι που οι ενάγοντες είπαν ότι το έκανε ευάλωτο σε οπίσθιες συγκρούσεις. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ανέφερε ότι “οι αποδείξεις έδειξαν ότι η Chrysler γνώριζε από καιρό ότι η τοποθέτηση της δεξαμενής καυσίμου πίσω από τον πίσω άξονα ήταν επικίνδυνη“, ενώ κατέδειξε επίσης ότι η τοποθέτηση του ρεζερβουάρ πίσω από τον πίσω άξονα ήταν αντίθετη με την τάση της αγοράς, που την τοποθετούν μπροστά από τον πίσω άξονα.

Οι δικηγόροι της αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσαν κατά τη διάρκεια της δίκης ότι η πυρκαγιά δεν προκάλεσε το θάνατο του παιδιού, και κατηγόρησε τον οδηγό του φορτηγού που έπεσε πάνω στο όχημα. Η Jeep είχε αρνηθεί ότι υπήρχε πρόβλημα ασφάλειας και είπε ότι τo Grand Cherokee δεν ήταν πιο επικίνδυνοo από τα άλλα SUV της κατηγορίας εκείνης της εποχής. Η NHTSA, όμως, έχει συνδέσει περισσότερους από 50 θανάτους που έχουν προκληθεί από αυτό το θέμα.

Να θυμίσω πως η FCA για το συγκεκριμένο πρόβλημα των Jeep αλλά και για μερικά ακόμη προβλήματα των μοντέλων της, πήρε πρόστιμο από τις αρχές των Η.Π.Α ύψους 105 εκατ. δολαρίων ενώ θα αναγκαστεί να αγοράσει πίσω από τους ιδιοκτήτες, 500.000+ αυτοκίνητά της.