Καταρχήν το ήξερες ότι Alcantara ονομάζεται η ιταλική εταιρία που φτιάχνει αυτό το “τύπου σουέτ” υλικό, που λατρεύουμε στα εσωτερικά των αυτοκινήτων; To μοναδικό αυτό συνθετικό υλικό από πολυουρεθάνη, πολυεστέρα και μικροϊνες έχει καταγωγή από την Ιαπωνία, αλλά πωλείται μέσω μιας joint venture από την ιταλική Alcantara SpA, που ιδρύθηκε το 1974. H εταιρία κατέχει την πατέντα του υλικού, κάτι που απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη εταιρία να το παράξει.

Σε αυτοκίνητο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε ένα Lexus πριν περίπου 12 χρόνια, και σήμερα το συναντάς παντού, σε τιμόνια, καθίσματα, ταμπλό και εκτός αυτοκινητοβιομηχανίας. Ως αποτέλεσμα η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, και η εταιρία να αναφέρει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς και να απορρίπτει προτάσεις συνεργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alcantara, Andrea Boragno, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι η εταιρεία του μπορεί να παράγει μόνο 8 εκατομμύρια μέτρα ετησίως, και αναγκάζεται να απορρίψει περίπου το 20% των νέων επιχειρήσεων που την προσεγγίζουν, δεδομένου ότι το εργοστάσιο στο Μιλάνο λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε πλήρη παραγωγική δυνατότητα.

Οι Η.Π.Α. απορροφούν το 10% της παραγωγής, οι Ασιατικές χώρες το 30%, με το μεγαλύτερο ποσοστό να απορροφάτε από την Ευρώπη. Το 2017 ο τζίρος της Alcantara SpA άγγιζε τα €187,2 εκατομμύρια, κάτι που οφείλεται, εν μέρει, στην αυξανόμενη ζήτηση από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία αυξάνεται κατά περίπου 15% ετησίως τα τελευταία επτά χρόνια, για να φτάσει να αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της συνολικής παραγωγής της.

Η εταιρεία προσπαθεί να καλύψει τη ζήτηση, καθώς σκοπεύει να διπλασιάσει την παραγωγή μέσω επένδυσης ύψους € 300 εκατομμυρίων. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, καθώς μέχρι το 2023 σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή στα 16 εκατομμύρια μέτρα ετησίως.

Τέλος, ο Boragno ανέφερε ότι η alcantara είναι κατά 50% ελαφρύτερη από το δέρμα, και δίνοντας ένα παράδειγμα είπε ότι μια Lamborghini είναι κατά σχεδόν 5 κιλά ελαφρύτερη χάρη στην χρήση αυτού του υλικού αντί για δέρμα.