Tesla: Ρεκόρ ζημιών στο α’ τρίμηνο και η περίεργη τηλεδιάσκεψη που στοίχισε 2 δισ. δολάρια σε 1 ώρα

Σχετικά άρθρα

Ζημιές – ρεκόρ ύψους σχεδόν 710 εκατ. δολαρίων σημείωσε η Tesla στο α’ τρίμηνο του έτους, συνεχίζοντας στον δρόμο των απωλειών σε μια προσπάθεια να επιταχύνει για την παραγωγή του Model 3.

Ζημιές $709,6 εκατ.

Συγκεκριμένα, η Tesla κατέγραψε ζημιές 709,6 εκατ. δολαρίων στο τρίμηνο ή 4,19 δολ. ανά μετοχή, έναντι ζημιών 330,3 εκατ. δολαρίων ή 2,04 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Κατόπιν προσαρμογής στα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, η εταιρεία έχασε 568 εκατ. δολάρια ή 3,35 δολ. ανά μετοχή, από 215 εκατ. δολάρια ή 1,33 δολ. ανά μετοχή. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 3,41 δισ. δολάρια, από 2,70 δισ. δολάρια έναν χρόνο πριν.

Παρόλα αυτά οι αναλυτές περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη πτώση ανά μετοχή, με την αξία της μετά τα τελευταία νέα να χάνει 6% και να πέφτει στα 284,45 δολάρια. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από την FactSet τοποθετούσαν τις προσαρμοσμένες ζημιές στα 3,54 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στα 3,28 δισ. δολάρια για το τρίμηνο. Οι ζημιές σε βάση GAAP ήταν 4,04 δολ. ανά μετοχή.

Οι στόχοι

Αν και η εταιρεία παρουσιάζει συνεχείς ζημίες εδώ και πέντε τρίμηνα, παραμένει θετική όσον αφορά τις προοπτικές εξαιτίας της «τεράστιας προόδου» που σημειώνεται στην παραγωγή του Model 3.

Στόχος της εταιρείας είναι να παράγει 5.000 οχήματα την εβδομάδα ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ενώ τον Απρίλιο είχε γνωστοποιήσει ότι το επίπεδο της παραγωγής είχε φτάσει τα 2.270 ανά εβδομάδα. Εάν η Tesla καταφέρει να πετύχει τον στόχο της παραγωγής του Model 3, τότε αναμένει να επιστρέψει στην κερδοφορία στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.

Όσον αφορά τα έσοδα, αυτά έφτασαν στο α’ τρίμηνο τα 3,41 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ενίσχυση κατά 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η περίεργη τηλεδιάσκεψη

Το παρασκήνιο ή μάλλον το τι διαδραματίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο conference call της Tesla, που είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνει σήμερα νέα πτώση, αποκαλύπτει το Bloomberg, γράφοντας ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Elon Musk είπε στους επενδυτές να μην αγοράσουν μετοχές της Tesla αν δεν έχουν… γερό στομάχι. Και αυτοί, όπως φαίνεται, πήραν το μήνυμα.

Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο CEO, Elon Musk χαιρέτισε τα “άλματα” που έχει κάνει η εταιρεία στην παραγωγή του Model 3, είπε ότι αναμένει κέρδη στο δεύτερο μισό του έτους και αποκάλυψε τις υψηλές του προσδοκίες για το Model Y, το επόμενο μοντέλο στη γραμμή παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ωστόσο, σε άλλο σημείο ο Musk άρχισε να διακόπτει αναλυτές που ρωτούσαν για τις προοπτικές κερδοφορίας και διαχώριζε τις βαρετές από τις μη βαρετές ερωτήσεις. Είπε ξεχωριστά ότι όποιος δεν αντέχει την μεταβλητότητα της μετοχής, δεν θα έπρεπε να επενδύει στην Tesla. Επίσης, άσκησε κριτική στα μίντια για “παραπλανητικά δημοσιεύματα” σχετικά με το Autopilot, το προηγμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla

Χάθηκαν 2 δισ. δολάρια σε 1 ώρα

Την ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η μετοχή της Tesla σημείωνε μικρή θετική μεταβολή, ωστόσο σύντομα βρέθηκε να υποχωρεί 1%. Διεύρυνε τις απώλειες της την ώρα της τηλεδιάσκεψης, φτάνοντας να καταγράφει βουτιά έως και 5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Wall Street που μεταφράστηκε σε απώλεια άνω των 2 δισ. δολαρίων για την κεφαλαιοποίηση της Tesla.

Η κόντρα με τους “βαρετούς” αναλυτές

Πριν από το conference call, ο Musk είχε γράψει στους μετόχους ότι η Tesla θα παρουσιάσει κέρδη κατά το τρίτο και το τρίμηνο τρίμηνο. Όμως, το ράλι που πυροδότησαν οι δηλώσεις αυτές μετατράπηκε σε «βουτιά» όταν ο Musk είπε σε έναν αναλυτή ότι έκανε «βαρετές ηλίθιες ερωτήσεις» που δεν ήταν «cool».

«Η αντίδραση των επενδυτών στην ενημέρωση των αναλυτών ήταν σοκ που ένας CEO ήταν τόσο απαξιωτικός και το γενικό κλίμα ήταν ότι η αμυντική στάση του έλεγε πολλά», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Joseph Spak, αναλυτής της RBC Capital Markets.

Το σχόλιο του ιδρυτή της Tesla, στο πλαίσιο μιας μάλλον περίεργης και τεταμένης τηλεδιάσκεψης, έφερε νέες απώλειες για τη μετοχή της εταιρείας. Άλλωστε, μεταξύ άλλων, ο CEO της Tesla αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των αναλυτών για ένα ακόμη τρίμηνο κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία «έκαψε» πάνω από 1 δισ. δολάρια σε μετρητά.

“Αυτές οι ερωτήσεις είναι τόσο στεγνές. Με σκοτώνουν”, απάντησε ο Musk όταν ένας αναλυτής ρώτησε τι ποσοστό των ανθρώπων που έχουν κάνει κράτηση για το Tesla 3 έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν τις ρυθμίσεις για το όχημά τους, ένας δείκτης για το πόσα κέρδη θα καταφέρει να αποκομίσει η Tesla από τα οχήματα. Ένας άλλος αναλυτής ρώτησε για τις κεφαλαιακές ανάγκες προτού του αφαιρεθεί ο λόγος.

Αν και ο Musk επανέλαβε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου φέτος, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο, η αλήθεια είναι ότι πλέον ακόμη και όσοι ήταν αισιόδοξοι για το μέλλον της Tesla έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για την οικονομική της κατάσταση. Και ο Musk φάνηκε πρόθυμος να δαγκώσει το χέρι που τον ταΐζει, γελοιοποιώντας εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street, κάποιοι από τους οποίους έχουν βοηθήσει κατά καιρούς την εταιρεία να αντλήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις εξωγήινες φιλοδοξίες του ιδίου.

Musk: Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον ρευστότητα

Στο τέλος του Μαρτίου, η ρευστότητα της Tesla ήταν γύρω στα 2,7 δισ. δολάρια και, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου η εταιρεία έχει «κάψει» περίπου 3,9 δισ. δολάρια.

Ο Musk επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αντλήσει ρευστότητα. «Πλέον, αυτό δεν το πιστεύει κανείς», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ο Ben Kallo, αναλυτής της Robert W. Baird & Co. η οποία, μάλιστα, δίνει σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Tesla.

Η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει 5,6% τους τελευταίους 12 μήνες, το οποίο έρχεται να συγκριθεί με την άνοδο κατά 11% του S&P 500 στο ίδιο διάστημα.

H εταιρεία αναμένει κέρδη σε βάση GAAP στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Παράλληλα μείωσε τις προβλέψεις της για τις κεφαλαιακές δαπάνες του έτους στα 3 δισ. δολάρια, από 3,4 δισ. δολάρια προηγουμένως.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Συνελήφθη Καναδός για κλοπή εμπορικών μυστικών από την Tesla

Ένας Καναδός πολίτης που ζει στο Ningbo της Κίνας συνελήφθη στο Long Island της Νέας Υόρκης, επειδή φέρεται να έκλεψε εμπορικά μυστικά της Tesla...

Nissan Sentra έπεσε πάνω σε ένα Tesla Cybertruck. Μάντεψε ποιο διαλύθηκε

Σε μια διασταύρωση στην Τάμπα της Φλόριντα, ένα Nissan Sentra έπεσε στο πλαϊνό μέρος ενός Tesla Cybertruck και όπως βλέπεις στις φωτογραφίες και στο...

Η Tesla αυξάνει τις τιμές του Model Y στην Ευρώπη

Η Tesla αυξάνει την τιμή του Model Y σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στις 22 Μαρτίου κατά περίπου 2.000 ευρώ, με την ανακοίνωση να γίνεται...
Autoblog.gr