Σοβαρό σχεδιαστικό λάθος στις ζώνες ασφαλείας σε Volkswagen και Seat

Σχετικά άρθρα

Αυτό διαπίστωσε το κορυφαίο περιοδικό αυτοκινήτου στη Φινλανδία, Tekniikan Maailma (ο κόσμος της Τεχνολογίας), μετά από δοκιμές που έκανε στα Seat Arona, Ibiza και Volkswagen Polo. Πιο συγκεκριμένα, το φιλανδικό μέσο, το οποίο εκπροσωπείται και στο θεσμό του ευρωπαϊκού αυτοκινήτου της χρονιάς, πραγματοποιούσε συγκριτική δοκιμή 6 μικρών μοντέλων όπου διαπίστωσε ότι κατά την δοκιμασία αλλαγής λωρίδας με 5 επιβάτες, λυνόταν κατ’ επανάληψη η ζώνη του πίσω αριστερού επιβάτη στα παραπάνω αυτοκίνητα, καθώς το αυτοκίνητο έμπαινε στην αριστερή λωρίδα παίρνοντας έντονη κλίση στα αριστερά.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην θέση της πόρπης του κεντρικού επιβάτη, η οποία είναι τοποθετημένη ελαφρώς υψηλότερα από αυτή που βρίσκεται στα αριστερά της. Έτσι, το βάρος του μεσαίου επιβάτη πιέζει τη βάση της ζώνης του πάνω στο κουμπί απασφάλισης του αριστερού επιβάτη. Εκτός από την δοκιμασία αλλαγής λωρίδας, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και σε μια πλευρική σύγκρουση, όπως επίσης και με την μετακίνηση των πίσω επιβατών.

Το πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται στον προμηθευτή του συγκεκριμένου ανταλλακτικού, που είναι η Takata, και σε όσα αυτοκίνητα βασίζονται στην MQB A0 πλατφόρμα. Και αυτό γιατί παρότι το Volkswagen T-Roc έχει αντίστοιχο σχεδιασμό στις ζώνες, στην δοκιμασία αλλαγής λωρίδας με 5 επιβάτες δεν διαπιστώθηκε το ίδιο πρόβλημα, καθώς προμηθευτής στην προκειμένη είναι η TRW. Το μέσο δοκίμασε δύο Arona για να διαπιστώσει ότι το πρόβλημα δεν ήταν τυχαίο, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν είχε εντοπιστεί σε προηγούμενες δοκιμές, καθώς αυτές δεν είχαν διεξαχθεί με πέντε επιβάτες στη καμπίνα.

Το πρόβλημα μπορεί να αναπαραχθεί και εν στάσει πιέζοντας τη μια βάση της ζώνης πάνω στην άλλη και τραβώντας γρήγορα τον ιμάντα. Κι αυτό γιατί το κουμπί απασφάλισης έχει μικρή διαδρομή και η παραμικρή πίεση μπορεί να λύσει τη ζώνη.

Η ισπανική εταιρία, μέσω του Christian Stein, διευθυντής επικοινωνίας, επιβεβαιώνει το πρόβλημα, τονίζοντας:

Με βάση την ανάλυση που πραγματοποιήσαμε στο εργοστάσιο επιβεβαιώσαμε το πρόβλημα που ανακάλυψε το Tekniikan Maailma κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Εργαζόμαστε για πιθανές λύσεις στο πρόβλημα και θα σας ενημερώσουμε για τις τελικές μας αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ανάκληση ούτε από την Seat, ούτε από την Volkswagen.

Ανανέωση: H Volkswagen ανακοίνωσε την ανάκληση του νέου Polo.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...