Η Rolls-Royce παρουσίασε σήμερα επίσημα το Cullinan, το πρώτο SUV της που απευθύνεται σε πλούσιους αγοραστές που θέλουν να προσθέσουν στο γκαράζ τους ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο που μπορεί να κινηθεί και σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Με την Cullinan η βρετανική εταιρεία στοχεύει στο να προσελκύσει νεότερα ηλικιακά άτομα, με το όνομα να προέρχεται από το “Cullinan Diamond”, το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ βάρους 3.106,75 καρατίων (621,35 γραμμαρίων). Το συγκεκριμένο διαμάντι βρέθηκε στη Νότιο Αφρική τον Ιανουάριο του 1905.

Φέρει το σύστημα Viewing Suite που αποτελείται από δύο καρεκλάκια και ένα τραπεζάκι που βγαίνουν από τον χώρο των αποσκευών του SUV της Rolls-Royce, με την εταιρία να δηλώνει πως οι ιδιοκτήτες της Cullinan θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την επιλογή προκειμένου π.χ να καθίσουν και να θαυμάσουν τα όμορφα τοπία του κόσμου. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 560 λίτρα και φτάνει έως τα 1.930 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Το πιο άνετο σημείο του αυτοκινήτου είναι τα πίσω καθίσματα που προσφέρονται σε δύο διαμορφώσεις, 2 ή 3 θέσεων. Στην διαμόρφωση των τριών καθισμάτων, υπάρχουν δύο ανεξάρτητα καθίσματα και ένα ηλεκτρικά αναδιπλούμενο κάθισμα. Η διαμόρφωση των δυο ανεξάρτητων καθισμάτων προσφέρει την απόλυτη πολυτέλεια, με τα δύο ξεχωριστά καθίσματα να χωρίζονται από μια κεντρική κονσόλα που περιλαμβάνει ένα ντουλάπι ποτών με γυάλινα ποτήρια και ψυγείο.

Όλα τα καθίσματα είναι κλιματιζόμενα, με τον πίνακα οργάνων να είναι ψηφιακός, στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει οθόνη αφής, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να μπορεί να ελεγχθεί και μέσω διακόπτη Spirit of Ecstasy στη κεντρική κονσόλα.

Στον βασικό εξοπλισμό συναντάμε σύστημα νυχτερινής όρασης, σύστημα τεσσάρων καμερών, σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης, σύστημα προειδοποίησης διασταυρώσεων, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, WiFi hotspot, πέντε θύρες USB, σύστημα ασύρματης φόρτισης και πολλά άλλα.

Βασίζεται στην αλουμινένια αρχιτεκτονική Architecture of Luxury που συναντάμε και στην Phantom, με το αυτοκίνητο να διαθέτει αυτορυθμιζόμενη αερανάρτηση που κάνει εκατομμύρια υπολογισμούς κάθε δευτερόλεπτο για να προσαρμοστεί ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου. Οι ζάντες είναι 22″ με την Cullinan να έχει μήκος 5.341mm, πλάτος 2.164mm, ύψος 1.835mm και 3.295mm μεταξόνιο. Το βάρος της ανέρχεται στα 2.660 κιλά.

Κίνηση παίρνει από τον 6,75-λίτρων V12 biturbo κινητήρα απόδοσης 571 ίππων με 850 Nm ροπής από τις 1.600 σ.α.λ. Η κίνηση μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς, με το αυτοκίνητο να διαθέτει και σύστημα τετρακίνησης. Η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 250 χλμ/ώρα, με την Rolls-Royce να μην ανακοινώνει τον χρόνο στα 0-100 χλμ/ώρα.