Η Nissan στην Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου (ΙΑΑ) στο Αννόβερο παρουσίασε το Navara Dark Sky Concept αλλά και τη νέας extreme έκδοση N-Guard του Navara.

Το Nissan Navara Dark Sky Concept αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και είναι εξοπλισμένο με μια πιο προηγμένη έκδοση της τεχνολογίας υποστήριξης του οδηγού ProPILOT της Nissan ενώ μπορεί να ρυμουλκήσει και να τροφοδοτήσει με ενέργεια, ένα κινητό παρατηρητήριο του διαστήματος.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο εφοδιάζεται με ένα τηλεσκόπιο PlaneWave εξαιρετικά υψηλής απόδοσης, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τρέιλερ. Χάρη στις έξυπνες ικανότητες ρυμούλκησης του Navara, το τηλεσκόπιο μπορεί να ρυμουλκηθεί εύκολα σε απομακρυσμένες θέσεις εκτός δρόμου, όπου βρίσκονται οι καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες για την παρατήρηση των αστεροειδών.

Το όχημα περιλαμβάνει μια σειρά έξυπνων λειτουργιών, που έχουν αναβαθμιστεί για να καλύψουν τις ανάγκες των σύγχρονων επαγγελματιών, όπως :

– Το ProPILOT που ενισχύει τον ρόλο του οδηγού, συνδυάζοντας τις τεχνολογίες Nissan Intelligent Cruise Control και Assist Steering. Αυτό διατηρεί την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, όπως και τη θέση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας του, ακόμα και σε καμπυλοειδής διαδρομές.

– Το σύστημα Intelligent Around View Monitor που, στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχει αναβαθμιστεί για να υποστηρίξει τη ρυμούλκηση, δίνοντας στον οδηγό μια πανοραμική ματιά γύρω από το όχημα και καθιστώντας ευκολότερη τη στάθμευση.

– Το βελτιωμένο σύστημα του Blind Spot Warning, που εντοπίζει αντικείμενα σε “τυφλά” σημεία, ακόμα και εντός του εύρους του τρέιλερ.

– Το σύστημα ευθυγράμμισης του τρέιλερ, που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ελέγχει το τιμόνι, την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και τη διεύθυνση, ώστε να μπορεί να ελιχθεί αυτόματα και να ευθυγραμμιστεί με το τρέιλερ, για μια εύκολη σύνδεση.

– Τα φορητά πακέτα μπαταριών της Nissan που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αμιγώς ηλεκτροκίνητου Nissan LEAF, εξασφαλίζοντας πρόσθετη τροφοδοσία με ενέργεια, ανεξάρτητα από την γεωγραφική θέση του οχήματος.

Στην “καρδιά” του ρυμουλκούμενου, βρίσκεται το πανίσχυρο τηλεσκόπιο PlaneWave. Οι αναβαθμισμένες τεχνολογίες του Nissan Intelligent Mobility επιτρέπουν στο τηλεσκόπιο να μεταφερθεί σε “άγριες”, απομακρυσμένες τοποθεσίες με “σκοτεινό” ουρανό.

Δεδομένου ότι το κόκκινο φως είναι το τελευταίο μήκος κύματος που απορροφάται από το ανθρώπινο μάτι και προκαλεί τα χαμηλότερα επίπεδα φωτορύπανσης, τόσο το όχημα όσο και το ρυμουλκούμενο, χρησιμοποιούν αποκλειστικά κόκκινο φωτισμό για να αποφευχθεί η οπτική διαταραχή κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων.

Σε στενή συνεργασία με τον ESA, το τρέιλερ ενσωματώνει επίσης ένα ειδικό κλιματιστικό, επιτρέποντας στο τηλεσκόπιο να παραμείνει σταθερό και βαθμονομημένο, στη βέλτιστη θερμοκρασία κατά τη μεταφορά, σε οποιαδήποτε θέση.

Μόλις φτάσει στον επιθυμητό και συχνά δυσπρόσιτο προορισμό, η μηχανική οροφή του τρέιλερ μπορεί να ανοίξει για να εστιάσει το τηλεσκόπιο στο νυχτερινό ουρανό. Χρησιμοποιώντας έναν καθρέπτη 40 εκατοστών (πρωτογενή), έχει τη δυνατότητα να δώσει λεπτομερείς απόψεις πέρα από τους δακτυλίους του Κρόνου, σε μακρινούς γαλαξίες, νεφελώματα και υπερκαινοφανείς αστέρες (supernovas).

Το Dark Sky Concept του Nissan Navara, είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε επιχειρησιακές προκλήσεις. Το ασφαλές σύστημα ρυμούλκησης, σε συνδυασμό με ένα ανθεκτικό πλαίσιο τύπου σκάλας, ο κινητήρας twin-turbo 2.3 λίτρων των 190ps και η ροπή των 450 Nm, δίνουν τη δυνατότητα στο Navara να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε δύσβατα εδάφη, καθώς και να χειρίζεται εύκολα το βάρος της μονάδας του τηλεσκοπίου.

Τόσο το Navara, όσο και το τρέιλερ, διαθέτουν μπαταρίες xStorage ROAM, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασμένη τεχνολογία μπαταριών των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων της μάρκας. Όταν τοποθετηθούν στη θέση τους, οι μπαταρίες είναι συνεχώς σε φόρτιση και είναι έτοιμες για χρήση, όταν αυτό απαιτηθεί.

Nissan unveils mobile space observatory: the Nissan Navara Dark Sky Concept

Στα επιπλέον έξυπνα χαρακτηριστικά του πρωτοτύπου περιλαμβάνονται Wi-Fi, σταθμός φορητού υπολογιστή και UHF μετάδοση για να αναμεταδίδει δεδομένα στιγμιαία, οπουδήποτε στον κόσμο. Οκτώ συνδυασμένες μονάδες ραντάρ, σε κάθε γωνία του οχήματος και του ρυμουλκούμενου, ενημερώνουν τον οδηγό για το τι συμβαίνει πέριξ του οχήματος, μέσω της οθόνης αφής Infotainment του NissanConnect στον πίνακα οργάνων.

Αυτές οι τεχνολογίες του Nissan Intelligent Mobility συνεργάζονται αρμονικά για να καταστήσουν το Nissan Navara Dark Sky Concept, το πιο “έξυπνο” pickup στην κατηγορία του, για ρυμούλκηση.

Τα συστήματα Intelligent Mobility της Nissan, δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα στο Navara να κάνει εκπληκτικούς ελιγμούς με το τρέιλερ. Οι αισθητήρες ραντάρ και οι κάμερες ανιχνεύουν το έδαφος για να εντοπίσουν τη σωστή θέση, ώστε να σταθμεύσει και να σταθεροποιήσει ο οδηγός με ασφάλεια το ρυμουλκούμενο. Σε σύγκριση με το στάνταρ Navara, το συνολικό ύψος του Nissan Navara Dark Sky Concept έχει αυξηθεί, προσφέροντας επιπλέον απόσταση από το έδαφος, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση του οχήματος και στα πιο δύσβατα σημεία.

Μετά την Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου (ΙΑΑ) στο Αννόβερο, η Nissan θα δωρίσει το τηλεσκόπιο, σε μια συμβολική κίνηση για να “μεταβιβάσει” το πνεύμα της εξερεύνησης και της περιπέτειας στις μελλοντικές γενιές.

Ντεμπούτο στην φετινή έκθεση πραγματοποιεί επίσης το Nissan Navara N-Guard, μια “σκληροτράχηλη” και συνάμα κομψή ειδική έκδοση, που σύντομα θα διατίθεται και στην Ελλάδα. Διαθέτει μια σειρά από εξωτερικές και εσωτερικές σχεδιαστικές αναβαθμίσεις, προσδίδοντας περισσότερη αίγλη σε εκείνους που επιθυμούν το απόλυτο Navara, για εκτός δρόμου περιπέτειες.

Εμπνευσμένο από το Nissan Navara EnGuard Concept που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Αννόβερου το 2016, το Navara N-Guard διατίθεται και με το πακέτο μετατροπής OFF-ROADER AT32. Με αυξημένη απόσταση από το έδαφος, προστασία από το κάτω μέρος και προαιρετική επιλογή φίλτρου αέρα τύπου snorkel, είναι το πιο ικανό Navara που έχει διατεθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Ashwani Gupta, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της επιχειρηματικής μονάδας ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων της Nissan (LCV), δήλωσε:

Τα σκληροτράχηλα pickup φορτηγά που εκθέτουμε στο Αννόβερο, είναι η τέλεια ενσάρκωση της αφοσίωσης που επιδεικνύει η Nissan στις μετατροπές . Υποστηριζόμενη από το Intelligent Mobility της Nissan και συμπεριλαμβανομένου του ProPILOT, η απίστευτη ευελιξία κάθε οχήματος μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε ανάγκη των επαγγελματιών πελατών μας.

Εκτός των παραπάνω μοντέλων, η Nissan παρουσιάζει στην φετινή Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου (IAA) στο Αννόβερο, εκδόσεις των φορτηγών NV200, NV300 και NV400, καθώς και το αμιγώς ηλεκτροκίνητο βαν e-NV200.

Η μεγάλη ζήτηση, ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις διανομών μεταφοράς και επαγγελματικών μισθώσεων σε όλη την Ευρώπη, έχει οδηγήσει σε 7.000 παραγγελίες του αναβαθμισμένου e-NV200 από τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφοντας αύξηση 136% στις πωλήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συνοδευόμενα από εγγύηση πέντε ετών ή 160 χιλιάδων χιλιόμετρων, τα επαγγελματικά οχήματα της Nissan διαθέτουν τα “διαπιστευτήρια” για να αντεπεξέλθουν στις σκληρές απαιτήσεις του σύγχρονου επαγγελματία.