Οι μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα μιας και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα ένα μορατόριουμ στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα, που προβλεπόταν να επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου. Η αναστολή του μέτρου θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 6 μήνες.

Στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων στο Παρίσι το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φελίπ δήλωσε πως η αναστολή των μέτρων πρέπει να αποκλιμακώσει την ένταση και να επαναφέρει την ειρήνη στην χώρα. Παράλληλα δεν θα υπάρξει αύξηση στις τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού στη διάρκεια του χειμώνα. Όπως είπε:

Κανένας φόρος δεν αξίζει να τίθεται σε κίνδυνο η ενότητα του έθνους. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την οργή των πολιτών.

Ο κ. Φελίπ προανήγγειλε επίσης «μεγάλο διάλογο για τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες» από τις 15 Ιανουαρίου έως την 1η Μαρτίου, σημειώνοντας πως ο διάλογος πρέπει να οδηγήσει σε απτές λύσεις.

Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισαν να αναστείλουν για έξι μήνες τα τρία δημοσιονομικά μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019: την αύξηση του φόρου άνθρακα επί της τιμής της βενζίνης, του μαζούτ και του ντίζελ, τη σύγκλιση της φορολόγησης του ντίζελ με εκείνην της βενζίνης και την εξίσωση της φορολογίας του ντίζελ για τους επιχειρηματίες που δεν είναι οδηγοί φορτηγών.

Θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε δίκαια και αποτελεσματικά συνοδευτικά μέτρα. Αν δεν τα βρούμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας,

προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Η αναστολή των φορολογικών επιβαρύνσεων συνιστά την πρώτη φορά που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποχωρεί ενώπιον αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στους 18 μήνες θητείας του.

Να θυμίσω πως το περασμένο Σαββατοκύριακο το Παρίσι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τους διαδηλωτές και την αστυνομία να συγκρούονται.

Η εγκατάλειψη της αύξησης των φόρων στα καύσιμα είναι το πρώτο αίτημα των «κίτρινων γιλέκων», μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν ή αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες. Να σημειωθεί πως μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της στη Μασσαλία, καθώς την ώρα των επεισοδίων προσπάθησε να κλείσει τα παράθυρα της και χτυπήθηκε στο πρόσωπο από ένα βλήμα δακρυγόνου.