Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα πως θέλοντας να βάλει ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο που έχει εδώ και μήνες με την ΗΠΑ, θα αναστείλει τους επιπλέον δασμούς, που είχε αποφασίσει για τα αμερικανικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά να τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2019. Έτσι τηρείται η ανακωχή με τις ΗΠΑ, την ώρα που οι αγορές φοβούνται ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να δοθεί οριστικό τέλος στον εμπορικό πόλεμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Κίνα θα αναστείλει τους δασμούς 25% σε 144 είδη οχημάτων και ανταλλακτικών από τις ΗΠΑ και τους δασμούς 5% σε 67 εξαρτήματα αυτοκινήτων από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου. Οι δασμοί αυτοί επηρέαζαν αυτοκίνητα αξίας 66 δισ. δολαρίων και ανταλλακτικά αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Από την μεριά του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίηση του και την ελπίδα να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την άρση όλων των επιπρόσθετων δασμών, που έχουν επιβληθεί από τότε που ξέσπασε ο εμπορικός πόλεμος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα προέβη πριν μερικές ημέρες στη πρώτη μεγάλη αγορά σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ μετά την συνάντηση του Donald Trump και του Xi Jinping στο Μπουένος Άιρες την 1η Δεκεμβρίου.