Ο Γερμανός υπουργός οικονομίας, ο Peter Altmaier, παρουσίασε ένα νέο πλάνο που έχει ως στόχο να θωρακίσει τις επιχειρήσεις της Γερμανίας, ώστε ξένοι επενδυτές να μην μπορούν να εξαγοράσουν σημαντικά κεφάλαιά τους.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, όχι μόνο προωθεί πλαίσιο που της επιτρέπει να μπλοκάρει εξαγορά μεριδίου άνω του 10% σε γερμανική εταιρεία από ξένη, σε τομείς ευαίσθητους για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια, αλλά και σκέφτεται ακόμη και να αποκτήσει η ίδια συμμετοχή σε επιχειρήσεις.

Κατά την παρουσίασή της νέας βιομηχανικής στρατηγικής της χώρας του με τίτλο “Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία 2030”, ο Altmaier χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές ως “αναγκαίες” για τη συνοχή της χώρας, που αντανακλούν ουσιαστικά τις εντεινόμενες ανησυχίες για την απόκτηση κρίσιμης τεχνογνωσίας από ξένες- και ειδικά κινεζικές- εταιρείες, και τους φόβους για τη διάβρωση της βιομηχανικής βάσης, στην οποία στηρίχθηκε επί δεκαετίες η γερμανική ευημερία.

Η επιβίωση εταιρειών, όπως είναι η Thyssenkrupp , η Siemens, η Deutsche Bank ή οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον,

διεμήνυσε ο Altmaier. Όπως είπε, προτίμησή του είναι το κράτος να μην παρεμβαίνει στην αγορά, ωστόσο όταν το παιχνίδι στην παγκόσμια αγορά δεν είναι επί ίσοις όροις, θα πρέπει να το κάνει. Όπως είπε:

Μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο το κράτος να εξαγοράσει προσωρινά μετοχικό μερίδιο σε μία εταιρεία- όχι να την εθνικοποιήσει και να την διαχειρίζεται μακροπρόθεσμα- αλλά για να αποτραπεί η πώληση και η μεταφορά από τη χώρα βασικών τεχνολογιών

Με το σχέδιο Made in China 2025, το Πεκίνο προωθεί την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο νέων τεχνολογιών, όπως αυτές της ηλεκτροκίνησης, της ρομποτικής κτλ. Για να επιταχύνει το βηματισμό του, επιχειρεί την εξαγορά ξένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως η γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προωθούνται πρωτοβουλίες για να μπει ένα «φρένο» στην κινεζική επέλαση στην ήπειρο.

Ο Altmaier δήλωσε ότι στόχος της στρατηγικής είναι να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η ευημερία που βιώνει η Γερμανία τα τελευταία 70 χρόνια.

Είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για τη γερμανική πολιτική και δεν είναι μόνον οικονομικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία για τη συνοχή της χώρας και τη νομιμότητα του δημοκρατικού συστήματος.