Σύμφωνα με την ιαπωνική Nikkei, η Nissan θα απορρίψει την πρόταση συγχώνευσης της Renault, ενώ θα ζητήσει την ισότιμη εταιρική και μετοχική σχέση ανάμεσα στις δύο εταιρίες, μιας και η ιαπωνική εταιρία θεωρεί πως δεν έχει μια ισότιμη σχέση με την Renault και έτσι μια πιθανή συγχώνευση θα καταστήσει αυτήν την ανισότητα μόνιμη.

Η συμμαχία ανάμεσα στην Renault και στην Nissan βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση μετά την σύλληψη του Carlos Ghosn, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως η Nissan ήταν αυτή που τον “μαχαίρωσε πισώπλατα”, επειδή προωθούσε την συγχώνευση των δύο εταιριών.

Να αναφέρω πως παρότι η Nissan είναι πολύ μεγαλύτερη εταιρία σε κεφαλαιοποίηση, σε πωλήσεις και σε συνολική αξία σε σχέση με την Renault, δεν έχει κανένα δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ της γαλλικής εταιρίας, ενώ κατέχει και πολύ λιγότερες μετοχές της. Βλέπεις, η Renault κατέχοντας το 43,4% των μετοχών της Nissan έχει σημαντικό διαχειριστικό ρόλο και μπορεί να κάνει εκτελεστικές αλλαγές στην Nissan μιας και έχει δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ, την ώρα που η Nissan, κατέχοντας μόλις το 15% των μετοχών της Renault, δεν μπορεί να ελέγξει σε ίδιο βαθμό την διαχείριση της Renault, αφού δεν έχει κανένα δικαίωμα ψήφου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διάσωσης της Nissan από την Renault, με την ιαπωνική εταιρία να είχε βρεθεί ένα βήμα πριν την χρεοκοπία πριν από περίπου 20 χρόνια.