Το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν εκείνο που η Uber παρουσίασε τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες ζημίες της, κυρίως εξαιτίας δαπανών 3,9 δισ. δολαρίων, που σχετίζονται με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2019, η Uber παρουσίασε ζημίες 5,2 δισ. δολαρίων.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 3,17 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 14% από το 2018 μεν, αλλά όχι στον βαθμό που περίμεναν οι επενδυτές από μια τεχνολογική εταιρεία άρτι εισαχθείσα στο χρηματιστήριο. Τα έσοδα από την πλατφόρμα διασύνδεσης ιδιωτών οδηγών και επιβατών ενισχύθηκαν 2%, αλλά εκείνα από την Uber Eats, την υπηρεσία παράδοσης φαγητού, αυξήθηκαν εντυπωσιακά 72% έναντι του 2018 – εντούτοις, τα τελευταία αντιστοιχούν σε μικρό ποσοστό επί των συνολικών κερδών της εταιρείας.

Ο CEO της εταιρείας δήλωσε:

Θεωρούμε ότι το 2019 αποτελεί το αποκορύφωμα μας ως χρονιά σε επίπεδο επενδύσεων και το 2020 – 2021 θα δείτε τις ζημιές να μειώνονται.

Εντούτοις, ακόμα και εξαιρουμένων των ανωτέρω δαπανών, η εταιρεία και πάλι θα είχε ζημίες της τάξεως σχεδόν του 1,3 δισ. δολαρίων, δηλαδή 50% περισσότερες από ό,τι την ίδια περίοδο τριών μηνών πριν από ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ, η εξέλιξη αυτή παρατηρείται ενώ ο όμιλος εξακολουθεί να επενδύει και σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η διά θαλάσσης μεταφορά φορτίων και η κατ’ οίκον παράδοση φαγητού, αλλά και ειδών παντοπωλείου, ερχόμενη σε απευθείας ανταγωνισμό με την Amazon, μεταξύ άλλων.

Συν τοις άλλοις, ευελπιστεί ότι με τις επενδύσεις στη μεταφορά και στην παράδοση αγαθών θα ενισχύσει τις βασικές δραστηριότητες της πλατφόρμας, στις οποίες κάνει και σχετικές εκπτώσεις, ώστε να αναθερμάνει τη ζήτηση και να αποκρούσει τον ανταγωνισμό της ομόλογης Lyft. Παράλληλα, από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αρχές αποδύθηκαν σε εκστρατεία για πάταξη των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων, η Uber απομακρύνθηκε από αυτούς και παράλληλα εξασφάλισε τεράστια επιστροφή φόρου 6,1 δισ., δολαρίων.

Πριν προχωρήσει στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο τον Μάιο, μετέφερε πνευματική ιδιοκτησία από εικονική μονάδα της στις Βερμούδες σε άλλη στην Ολλανδία. Κατά το ολλανδικό εμπορικό επιμελητήριο, αυτή η ολλανδική εταιρεία έχει υπό την αιγίδα της δεκάδες άλλες μονάδες της Uber. Όπως υπογραμμίζει η Uber, η αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας αυτής ενισχύθηκε, όπερ σημαίνει ότι είναι αυξημένη και η επιστροφή φόρου συν τω χρόνω. Με τη διογκωμένη επιστροφή, ουσιαστικά, για πολλά χρόνια ακόμα η Uber θα πληρώνει μειωμένους φόρους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν θα είμαστε ανακριβείς εάν πούμε ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να πληρώνει καθόλου φόρους στο προσεχές μέλλον,

επισημαίνει ο Ρόμπερτ Γουίλενς, ειδικός φοροτεχνικός στη Νέα Υόρκη.

Ακόμα να επισημανθεί στο σημείο αυτό πως τα 6,1 δισ. δολάρια της επιστροφής θα ισχύουν μόνο στην Ολλανδία, αλλά θα λειτουργήσουν ως “μαξιλάρι” μόλις η Uber τελικώς εμφανίσει κέρδη. Η φοροαπαλλαγή θα συμβάλει στη μείωση της φορολογίας της συνολικά.