Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Chuck Schume πρότεινε ένα 10ετές πλάνο ύψους 454 δισ. δολαρίων, προκειμένου η αγορά των ΗΠΑ να μεταβεί από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Schumer περιγράφει στο πλάνο του το πως η αμερικάνικη κυβέρνηση θα παρέχει εκπτώσεις από 3.000 έως 5.000 δολαρίων ή και μεγαλύτερες στους αγοραστές νέων ηλεκτρικών μοντέλων και σημερινούς κατόχους βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων, ηλικίας τουλάχιστον 8 ετών, έτσι ώστε να δοθούν στο σύνολό τους 392 δισ. δολάρια για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον 2.000 δολάρια θα δοθούν σε αγοραστές με χαμηλό εισόδημα, με τις εκπτώσεις αυτές να δίνονται κυρίως για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων που θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Τα παλιά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα αποσυρθούν από την αγορά και θα διαλυθούν.

Με στόχο έως το 2040 να κυκλοφορούν στους δρόμους των ΗΠΑ μόνο αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές ρύπων, το σχέδιο περιγράφει την διάθεση 45 δισ. δολαρίων για την δημιουργία πρόσθετων σταθμών φόρτισης στις ΗΠΑ, ενώ 17 δισ. θα δοθούν σε κίνητρα για την ενθάρρυνση των αυτοκινητοβιομηχανιών να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια και να ανανεώσουν τα υπάρχοντα, για τη κατασκευή οχημάτων μηδενικών εκπομπών και την κατασκευή φορτιστών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Schumer, οι εκπτώσεις αυτές θα οδηγήσουν, μέσα σε μια δεκαετία, στην αντικατάσταση του 25% του συνολικού στόλου οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης των ΗΠΑ, δηλαδή κοντά στα 63 εκατ. οχήματα. Ο Schumer αναφέρει επίσης πως το πλάνο του, εκτός του ότι μειώνει τον αριθμό των οχημάτων που εκπέμπουν ρύπους, δημιουργεί επίσης χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, επιταχύνοντας την μετάβαση στην εποχή με μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους των ΗΠΑ περίπου 270 εκατ. οχήματα, με μόλις το 1% εξ’αυτών να είναι ηλεκτρικά. Η πρόταση του Schumer θα γίνει πράξη, εάν το κόμμα των Δημοκρατικών κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.