Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα αποβλήτων, το υπουργείο βιομηχανίας της Κίνας δημοσίευσε ένα νέο σχέδιο για την ανακύκλωση των ελαστικών, που περιλαμβάνει την αύξηση των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ανακύκλωσης των ελαστικών, την βελτίωση των τεχνολογιών ανακύκλωσης, όπως η θερμική πυρόλυση, αλλά και την αύξηση του ποσοστού των αναγομωμένων ελαστικών. Θα ενθαρρύνει επίσης την ανακύκλωση των ελαστικών σε σκόνη καουτσούκ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπουργείου Μεταφορών της Κίνας, έως το πρώτο εξάμηνο του 2019, κυκλοφορούσαν περισσότερα από 340 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους δρόμους της ασιατικής χώρας. Σύμφωνα με την ένωση ανακύκλωσης ελαστικών της Κίνας, έχουν συσσωρευτεί συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα και μη ανακυκλωμένα ελαστικά, με το νούμερο αυτό να αυξάνεται κατά 13 εκατομμύρια ετησίως.

Οι αρχές της Κίνας εξετάζουν μέτρα για την χρησιμοποίηση των παλιών ελαστικών ως καύσιμα σε κλιβάνους τσιμέντου, αλλά και την μετατροπή τους σε “λαστιχένια άσφαλτο” που θα τοποθετείται σε δρόμους.

Σύμφωνα με την ένωση ανακύκλωσης ελαστικών της Κίνας, η Κίνα μπορεί να ανακυκλώσει ετησίως 13 εκατομμύρια τόνους ελαστικών, δημιουργώντας μια βιομηχανική αλυσίδα αξίας άνω των 100 δισ. γουάν (12,9 δισ. ευρώ).