Οι ερευνητές της Jaguar Land Rover έχουν δημιουργήσει ένα καινοτόμο κάθισμα που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τους κινδύνους στην υγεία εκείνων που κάθονται πολλές ώρες σε μια καρέκλα καθημερινά.

Το κάθισμα διαθέτει μια σειρά ενεργοποιητών μέσα στην αφρώδη επιφάνεια του, που δημιουργούν σταθερές μικρορυθμίσεις οι οποίες ξεγελούν τον εγκέφαλο του ανθρώπου που κάθεται στο κάθισμα, κάνοντας τον να πιστεύει πως ο άνθρωπος περπατά. Το κάθισμα προσομοιώνει την λειτουργία των μυών κατά το περπάτημα, με το κάθισμα να να προσαρμόζονται αυτόματα, αναλόγως την σωματική διάπλαση του ανθρώπου που κάθεται πάνω του.

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, περίπου 1,4 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν μια όλο και περισσότερο καθιστική ζωή, που έχει ως αποτέλεσμα οι μυς των ποδιών τους να ατροφούν. Επίσης, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, για διαβήτη, για καρδιαγγειακά προβλήματα, για θρόμβωση και για μεταβολικό σύνδρομο.

Η Jaguar Land Rover υποστηρίζει πως το “Shape-Shifting Seat”, όπως ονομάζει το πρωτοποριακό αυτό κάθισμα, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των κινδύνων της υγείας όσων το χρησιμοποιούν. Η βρετανική εταιρία δεν ανακοινώνει αν και πότε σκοπεύει να περάσει στη παραγωγή τη συγκεκριμένη τεχνολογία.