Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, οι άνδρες ιδιοκτήτες μοντέλων της Audi, της BMW και της Mercedes, έχουν πιο επιθετική συμπεριφορά από τους άλλους οδηγούς στο δρόμο.

Η έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας Jan-Erik Loonnqvist, εξέτασε κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν οχήματα πολυτελείας, έχουν πράγματι αυξημένη τάση να παραβιάζουν των κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Η έρευνα ζήτησε από 1.892 Φιλανδούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να αναφέρουν τις συνήθειες τους κατά την οδήγηση, καθώς και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως εγωκεντρικοί άνδρες με αυτοπεποίθηση και περισσότερο άγρια ένστικτα ήταν πολύ πιο πιθανό να κατέχουν ένα πολυτελές αυτοκίνητο των Audi, BMW και Mercedes Benz.

Αυτά τα γνωρίσματα προσωπικότητας εξηγούν την επιθυμία να αποκτήσουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και τα ίδια χαρακτηριστικά εξηγούν επίσης γιατί οι άνθρωποι αυτοί παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας πιο συχνά από τους άλλους,

ανέφερε ο Loonnqvist, προσθέτοντας πως αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα αφού διαπίστωσε ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων πολυτελείας τείνουν να αγνοούν τους κανόνες κυκλοφορίας περισσότερο από τους άλλους.

Παρατήρησα ότι εκείνοι που είναι πιο πιθανό να περάσουν με κόκκινο φανάρι, να μην δώσουν προτεραιότητα στους πεζούς και γενικά να οδηγήσουν απερίσκεπτα και πολύ γρήγορα ήταν συχνά αυτοί που οδηγούν γρήγορα αυτοκίνητα.