Η Volkswagen έχει ξεκινήσει να δημιουργεί το δικό της λειτουργικό σύστημα, το vw.os το οποίο σύμφωνα με τον Michael Jost, επικεφαλής στρατηγικής της VW θα βοηθήσει στην εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων μέχρι το 2050.

Ο Jost είπε πως τα επόμενης γενιάς μοντέλα της Volkswagen θα διαθέτουν λογισμικό, αισθητήρες και επεξεργαστές που θα επιτρέπουν σε αυτά να προβλέπουν και να αποφεύγουν τα τροχαία ατυχήματα, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να “μαθαίνουν και νέα αντανακλαστικά”.

Το νέο λειτουργικό, που θα κάνει το ντεμπούτο του στο ID.3, σύμφωνα με τον Jost θα αναβαθμίζεται συνεχώς μέσω over-the-air αναβαθμίσεων, καθώς βελτιώνονται οι αλγόριθμοι.

Για την ώρα ωστόσο, αναφορές θέλουν την Volkswagen να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το νέο λογισμικό του ID.3. προβλήματα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να καθυστερήσουν κατά 1 χρόνο τις πωλήσεις του, αλλά η Volkswagen τονίζει πως αυτές θα ξεκινήσουν μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αρχικό της προγραμματισμό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Thomas Ulbrich, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VW και υπεύθυνος για την ηλεκτρική κινητικότητα:

Δεν είμαστε ακόμη στο 100%, αλλά είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διορθωθούν πριν από την κυκλοφορία του μοντέλου στην αγορά.

Στόχος της Volkswagen είναι έως το 2025, όλα τα αυτοκίνητα του Group να τρέχουν την ίδια πλατφόρμα λογισμικού, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά η πολυπλοκότητα. Με αυτήν την κίνηση, η VW θα επωφεληθεί και από τις οικονομίες κλίμακας.