Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τον Απρίλιο κατασκευάστηκαν μόλις 197 αυτοκίνητα στη Μεγάλη Βρετανία, μιας και σχεδόν όλα τα εργοστάσια παρέμειναν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα η παραγωγή αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία τον Απρίλιο παρουσίασε πτώση 99,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, όπου είχαν κατασκευαστεί 71.000 αυτοκίνητα. Αντ’ αυτού, αρκετά εργοστάσια επανεστίασαν στην κατασκευή 711.495 προϊόντων προστατευτικού εξοπλισμού.

1

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κατασκευαστών και Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (SMMT) της Μεγάλης Βρετανίας, με τον Mike Hawes, CEO της να δηλώνει:

Τα στοιχεία δεν προκαλούν έκπληξη, υπογραμμίζουν όμως τις τρομερές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η βιομηχανία αυτοκινήτων, με τα έσοδα σε μηδενικά επίπεδα τον προηγούμενο μήνα.

Η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη του θεμελιωδώς ισχυρού αυτού κλάδου, να δοθούν κίνητρα επενδύσεων και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους έχουν κατασκευαστεί 121.811 αυτοκίνητα στη Μεγάλη Βρετανία, -27,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό η συνολική ετήσια παραγωγή αυτοκινήτων να υποχωρεί στα 870.000 αυτοκίνητα, πολύ χαμηλότερα από την παραγωγή 999.460 αυτοκινήτων που καταγράφηκε το 2009, στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

2Διάβασε επίσης

Σχεδόν 2,2 εκατ. οχήματα δεν κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας

H απώλεια παραγωγής 400.000 οχημάτων θα κόστιζε, υπό άλλες συνθήκες, στη βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτων έως και 12,5 δισ. στερλίνες σε έσοδα. Αναλυτές υποστηρίζουν πως η βρετανική οικονομία ενδέχεται φέτος να συρρικνωθεί κατά 13%, η μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων τριών αιώνων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 2 εκατ. θέσεις εργασίας.