Η Ιαπωνία ίσως ασκήσει βέτο στη βοήθεια του ΔΝΤ στον Λίβανο εάν δεν της εκδώσει τον Ghosn

Σχετικά άρθρα

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα η κυβέρνηση του Λιβάνου κατέθεσε αίτημα για βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους 10 δισ. δολαρίων, με το δημόσιο χρέος της χώρας να κυμαίνεται γύρω στα 90 δισ. δολάρια. Επίσης, η κυβέρνηση του Λιβάνου ελπίζει πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διάσωση θα βοηθήσουν στο ξεκλείδωμα επιπλέον 11 δισ. δολαρίων βοήθειας που υποσχέθηκαν διεθνείς δωρητές στη διάσκεψη CEDRE που έγινε στο Παρίσι το 2018.

Με τον Carlos Ghosn να έχει διαφύγει από την Ιαπωνία και να βρίσκεται από τα τέλη του 2019 στο Λίβανο, εκεί όπου μεγάλωσε, η Ιαπωνία θα μπορούσε να ζητήσει ως αντάλλαγμα τον Ghosn, για να δώσει την έγκρισή της στο ΔΝΤ, προκειμένου αυτό να δώσει το πακέτο βοήθειας που ζητά ο Λίβανος.

Ο δικηγόρος της Nissan στον Λίβανο, Sakher El Hachem, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε:

Για να συμφωνήσει η Ιαπωνία στην οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ, θα πρέπει οι λιβανέζικες αρχές να εκδώσουν τον Ghosn. Η Ιαπωνία είναι ένας από τους κύριους συνεισφέροντες του ΔΝΤ και εάν η Ιαπωνία ασκήσει βέτο, τότε το ΔΝΤ δεν θα δώσει στον Λίβανο τα χρήματα που ζητά.

Ο ισχυρισμός του El Hachem υποδηλώνει πως η Ιαπωνία, που προσχώρησε στο ΔΝΤ το 1952 και έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες του ταμείου, είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο ΔΝΤ για να υπονομεύσει οποιεσδήποτε συνομιλίες διάσωσης, εκτός εάν εκδοθεί ο Ghosn στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τον Λίβανο την έκδοση του Ghosh πολλές φορές μέχρι σήμερα, αλλά οι δύο χώρες δεν έχουν συνθήκη έκδοσης και έτσι μέχρι σήμερα φάνταζε απίθανο ο Λίβανος να εκδώσει τον Ghosn στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ειδικά όταν ο Ghosn θεωρείται “εθνικός ήρωας” στον Λίβανο.

Τόσο η ιαπωνική κυβέρνηση, όσο και η νομική ομάδα του Ghosh, δεν έχουν σχολιάσει τις παραπάνω δηλώσεις του El Hachem.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το πότε τα μέλη του ΔΝΤ θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα δώσουν τα 10 δισ. δολάρια που ζητά ο Λίβανος. Ο Gerry Rice, εκπρόσωπος του ταμείου έχει γράψει στο Twitter πως έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ του ταμείου και των αρχών του Λιβάνου και μέχρι στιγμής “είναι εποικοδομητικές”. Δεν έκανε καμία αναφορά στον Carlos Ghosn.

Διάβασε επίσης

Ο Carlos Ghosn μίλησε για τα πάντα: “Στημένη η σύλληψή μου, είχα βίαιη μεταχείριση από την Ιαπωνία, είμαι θύμα πλεκτάνης”

Ο Ghosn δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι προτού λάβουν τα χρήματα του ΔΝΤ, αφού οι ΗΠΑ, ως κύρια συνεισφέρουσα χώρα στο ταμείο, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από τον Λίβανο να κλείσει τα σύνορά του με τη Συρία, προκειμένου να δώσει την έγκρισή της.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Hassan Diab έχει εγκρίνει ένα πενταετές σχέδιο διάσωσης, ώστε η χώρα του να βγει από την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Ζητά επειγόντως ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης για να σταματήσει η ύφεση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη. Ο Diab είπε πως το 5ετές σχέδιο διάσωσης είναι ένας ολοκληρωμένος “χάρτης πορείας” προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χρηματοπιστωτική κρίση και η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος.

Το σχέδιο οριστικοποιήθηκε εν μέσω νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έξι μήνες μετά την εξέγερση της λιτότητας και της διαφθοράς, Το κίνημα αμφισβήτησης διαμαρτύρεται για την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας, την εκτόξευση της τιμής των βασικών αγαθών, την αύξηση της ανεργίας και τη φτωχοποίηση ολοένα μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας.

ΠηγήAl Arabiya

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τέσσερα πρωτότυπα από την Nissan

Τα πρωτότυπα Epoch, Evo, Epic και Era παρουσίασε στην έκθεση του Πεκίνου η Nissan, πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Dongfeng Motor. Πρόκειται...

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...