Η Volkswagen και το Prevent Group, ένας πρώην προμηθευτής της γερμανικής εταιρίας, με έδρα στο Σεράγεβο της Βοσνίας και που ελέγχεται από μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Βοσνίας, βρίσκονται σε μακρά δικαστική διαμάχη, με τη γερμανική εταιρία να ζητά τον περασμένο Ιούλιο από τους εισαγγελείς να διερευνήσουν το πως διέρρευσαν 50 ώρες παράνομων ηχογραφήσεων από εσωτερικές συναντήσεις της που αφορούσαν διαφωνίες με τον πρώην προμηθευτή της.

Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Φεβρουαρίου 2018 και σε αυτές ακούγεται στελέχη της VW να συζητούν μεταξύ άλλων το κατά πως η εταιρία θα μπορούσε να αξιοποιήσει τους δεσμούς του πρώην Γερμανού καγκελάριου Gerhard Schroder στο Κρεμλίνο, προκειμένου να βλάψει τις επιχειρήσεις του Prevent Group στη Ρωσία.

Η VW ισχυρίζεται πως έπεσε θύμα υποκλοπής και υπέβαλε μήνυση σε έναν υψηλόβαθμο υπάλληλο της, κατηγορώντας τον για κατασκοπεία και για μυστικές ηχογραφήσεις. Πρόκειται για τον διαχειριστή προμηθειών της VW, που η γερμανική εταιρία τον έθεσε σε αναστολή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας που ξεκίνησε σχετικά με την υποκλοπή.

Η VW αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία της με το Prevent Group, όταν το 2016 αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή του Passat, επειδή το Prevent Group αρνήθηκε να παραδώσει υλικά καθισμάτων και εξαρτημάτων κιβωτίων ταχυτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η VW να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή σε έξι εργοστάσιά της, επηρεάζοντας 27.700 εργαζομένους της. Το διαζύγιο μεταξύ των δύο εταιριών δεν είναι βελούδινο και αρκετές αγωγές εκκρεμούν ακόμη, περιμένοντας την εκδίκαση τους.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος της VW που κατηγορείται για τις υποκλοπές βρέθηκε νεκρός στις 10 του μηνός μέσα σε ένα καμένο αυτοκίνητο, σε ένα χωράφι κοντά στο Helmstedt στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας. Πριν συμβεί αυτό, τον περασμένο Μάιο, ο άνδρας είχε δει το σπίτι του να καίγεται, με την πυροσβεστική να ανακοινώνει τότε πως πρόκειται για εμπρησμό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το κατά πόσο ο άνδρας σκοτώθηκε πριν το αυτοκίνητο τυλιχθεί στις φλόγες. Οι έρευνες των γερμανικών αρχών συνεχίζεται, με εκπρόσωπο του Prevent Group να δηλώνει πως η εταιρία του δεν έχει καμία σχέση με την υποκλοπή των ηχογραφήσεων. Η VW από την μεριά είπε πως δεν θα προβεί σε καμία δήλωση όσο οι έρευνες των αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη.