Η BP ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις δαπάνες χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε 5 δισ. δολάρια έως το 2030, ενισχύοντας τη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στα 50 GW. Παράλληλα θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% σε σύγκριση με το 2019.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει το χαρτοφυλάκιο του να περιλαμβάνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοενέργεια και τεχνολογία δέσμευσης και φύλαξης ενέργειας από υδρογόνο και άνθρακα, με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP θα μειωθεί κατά τουλάχιστον ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως ή 40%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, προσθέτοντας ότι θα σταματήσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε νέες χώρες. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Η BP εγκαινιάζει από σήμερα μία νέα στρατηγική που θα αναδιαμορφώσει τις δραστηριότητές της καθώς κάνει στροφή και από διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία που εστιάζει στην παραγωγή πόρων θα γίνει μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία με στόχο να προσφέρει λύσεις στους πελάτες της.

Η BP προβλέπει πως η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί κατά 75% μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, εάν η αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και κατά 50% στη περίπτωση που η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μειωθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Η εταιρία θα δημιουργήσει 70.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στα επόμενα χρόνια, σχεδόν 10 φορές περισσότερους από όσους διαθέτει σήμερα (7.500), με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παρέχουν να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

1Διάβασε επίσης

Η BP ανησυχεί για την μετά κορωνοϊού εποχή

Παράλληλα η BP μείωσε στο ήμισυ το μέρισμα του μετά την ανακοίνωση ζημιών ύψους 16,8 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης. Η ζημιά κατεγράφη μετά την επιβάρυνση 10,9 δισ. δολαρίων κυρίως από την απομείωση της αξίας διαφόρων projects λόγω της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

Οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 6,7 δισ. δολάρια. στο τρίμηνο, έναντι καθαρών κερδών 2,8 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο το 2019.

Η BP ανακοίνωσε επίσης νέα μερισματική πολιτική, μετά τη μείωση του μερίσματός της στα 5,25 σεντς ανά μετοχή, έναντι 10,5 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Όπως ανέφερε, θα διατηρήσει το μέρισμα σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια θα επιστρέψει τουλάχιστον το 60% του πλεονάζοντος μετρητού στους μετόχους μέσω επαναγοράς μετοχών, όταν απομοχλευθεί ο ισολογισμός της και υπό την αίρεση πως θα διατηρήσει μια ισχυρή πιστοληπτική επενδυτική βαθμίδα.

Η μετοχή της BP, από τις αρχές του έτους, έχει χάσει άνω του 40% της αξίας της.

2Διάβασε ακόμη

Η πετρελαϊκή ζήτηση ενδεχομένως να μην ανακάμψει ποτέ στα επίπεδα του 2019

Στις σχετικές ειδήσεις, η China National Petroleum Corp. βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση μέρους των μετοχών της BP σε ένα σημαντικό πεδίο εξόρυξης φυσικού αερίου στο Ομάν, σύμφωνα με γνώστες του θέματος. Ο κρατικός γίγαντας πετρελαίου της Κίνας έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την BP για ποσοστό 10% στο πεδίο φυσικού αερίου του Khazzan. Το ποσοστό αυτό αποτιμάται σε περίπου 1,5 δισ δολάρια.

Η BP κατέχει μερίδιο 60% στο έργο, ενώ η Oman Oil Co. διατηρεί μερίδιο 30% μετά την πώληση 10% των μετοχών της στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Μαλαισίας το 2018.