Προς “ναυάγιο” η συνεργασία GM και Nikola στη σκιά σεξουαλικών σκανδάλων

Σχετικά άρθρα

Με τον ιδρυτή και πρώην εκτελεστικό πρόεδρο της Nikola Motors, Trevor Milton, να κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών, ενώ υπάρχουν κατηγορίες και για απάτη εναντίον του, είναι πλέον πολύ πιθανό η συμφωνία της Nikola με την GM, ύψους 2 δισ. δολαρίων, να ναυαγήσει.

Οι δυο εταιρείες αναμενόταν να κλείσουν μέχρι σήμερα τη συμφωνία ύψους 2 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της οποίας η GM θα αποκτούσε το 11% των μετοχών της Nikola, με στόχο να της παρέχει τεχνολογίες μπαταριών και κυψελών υδρογόνου.

Τα στελέχη των δυο πλευρών έκαναν γνωστό πως συνεχίζονται οι μεταξύ τους συνομιλίες. Η μετοχή της Nikola έκλεισε την Τρίτη με πτώση 7,4% στα 17,88 δολάρια. Ήταν το χειρότερο κλείσιμο για τη μετοχή από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στις 4 Ιουνίου. Η μετοχή της GM έκλεισε με πτώση 2,4% στα 28,74 δολάρια.

Η Wall Street είχε υποδεχθεί το νέο για τη συμφωνία με ενθουσιασμό και την ημέρα της σχετικής ανακοίνωσης η Nikola εκτοξεύθηκε κατά 53%, ενώ ο ίδιος ο Milton είχε αποκαλέσει τη συνεργασία ως “ονειρική”. Από την πλευρά του η CEO της GM, Mary Barra την είχε περιγράψει ως μια συνεργασία “win-win”. Οι πανηγυρισμοί ωστόσο τελείωσαν γρήγορα.

Δυο μέρες μετά, η short seller Hindenburg Research αποκάλυψε αναφορές με κατηγορίες κατά του Milton ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις για την τεχνολογία της εταιρείας του, ώστε να προσελκύσει επενδυτές και συνεργασίες με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Χαρακτήριζε την Nikola “απάτη χτισμένη πάνω σε δεκάδες ψέματα” από τον Milton, ο οποίος αφού αρνήθηκε τις κατηγορίες, τελικά παραιτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια ήρθε και δεύτερο “χτύπημα” για τη συμφωνία Nikola-GM. Δυο γυναίκες κατέθεσαν αγωγή κατά του Milton για σεξουαλική επίθεση. Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι όλα συνέβησαν πριν από 15 χρόνια, όταν μια από τις δυο γυναίκες (η μια ξαδέλφη του Milton και η άλλη υπάλληλος) ήταν ανήλικη. Η ξαδέλφη του Milton ισχυρίζεται ότι της επιτέθηκε το 1999 όταν ήταν 17 ετών , ενώ η άλλη γυναίκα μιλά για επίθεση το 2004 όταν ήταν 22.

Η συμφωνία μπορεί να ναυαγήσει οριστικά αν δεν κλείσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ υπάρχουν και αναφορές που θέλουν τελικά την GM να πιέζει να αποκτήσει μεγαλύτερο ποσοστό στη Nikola, μιας και πλέον η αξία της μετοχής της έχει υποχωρήσει αρκετά. Έτσι με τα 2 δισ. δολάρια που θέλει να επενδύσει στη Nikola, η General Motors επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερο ποσοστό από το 11% που είχαν συμφωνήσει αρχικά οι δύο εταιρίες.

ΠηγήReuters.com

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Italdesign Quintessenza Concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Italdesign παρουσίασε το Quintessenza Concept, ένα πρωτότυπο που όπως αναφέρει η εταιρία έχει δημιουργηθεί "ως η τέλεια ενσάρκωση της...

BYD Fang Cheng Bao Super 9

Η Fang Cheng Bao είναι η high-end μάρκα της BYD και στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το Super 9, ένα εντυπωσιακό speedster πρωτότυπο που...