Αγγλία: Απαγορεύει τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου από το 2030

Σχετικά άρθρα

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων αυτοκινήτων (επιβατικών και επαγγελματικών) με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, 10 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Το μέτρο αυτό αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια των βρετανικών αρχών να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να επιτευχθούν οι στόχοι των εκπομπών ρύπων.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε ένα σχέδιο 10 βημάτων προκειμένου να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μηδενικό ισοζύγιο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Γι’αυτό θα επενδυθούν 2,8 δισ. λίρες (3,13 δισ. ευρώ) για την ανάπτυξη και προώθηση της ηλεκτρικής κινητικότητας, δημιουργώντας υποδομές φόρτισης αλλά και εργοστάσια παραγωγής μπαταριών.

Η απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου αποτελεί βασικό μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, ύψους 12 δισ. λιρών, με την κυβέρνηση να αναγκάζει επίσης και τα τοπικά συμβούλια να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, όπως π.χ να καταργηθούν οι περιορισμοί, όπως οι τα σαμαράκια και οι κυκλικοί κόμβοι, προκειμένου τα αυτοκίνητα να μην χρειάζεται να επιβραδύνουν και να επιταχύνουν.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα plug-in υβριδικά οχήματα, τα οποία θα προσφέρονται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου τουλάχιστον έως το 2035. Η βρετανική κυβέρνηση θα αγοράσει χιλιάδες “πράσινα” λεωφορεία για τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ θα δημιουργήσει και εκατοντάδες χιλιομέτρων νέες λωρίδες αποκλειστικά για χρήση από ποδήλατα. Επίσης θα επενδύσει 500 εκατ. λίρες στο υδρογόνο,

Τα υπάρχοντα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου δεν θα απαγορευθούν και θα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά, με το κράτος να ενθαρρύνει με μέτρα που θα ανακοινώσει, την σταδιακή αντικατάστασή τους από φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Το 73,6% των νέων οχημάτων που έχουν πουληθεί φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο εξοπλίζονται με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, ενώ μόλις το 5,5% (περίπου 75.000 αυτοκίνητα) αφορά αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Οι κατασκευαστές και οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων της Μεγάλης Βρετανίας προειδοποίησαν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει σταδιακά τις πωλήσεις αυτοκινήτων βενζίνης και πετρελαίου, ενέχει ρίσκο να επιβαρυνθούν οικονομικά τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα από την κατοχή οχημάτων, ενώ θέτονται σε κίνδυνο και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μερικές ανησυχίες των κατασκευαστών αναφέρουν την ανάγκη για εκτεταμένα σημεία φόρτισης, ώστε να δώσουν στους καταναλωτές την αυτοπεποίθηση να στραφούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επιπλέον, η απαγόρευση των παραδοσιακών αυτοκινήτων θα επιβαρύνει περισσότερο τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα όπου δεν θα έχουν διαθέσιμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Ευρώπη χρειάζεται 8 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης ετησίως έως το 2030, για να επιτύχει τους στόχους CO2

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό χάσμα μεταξύ της τρέχουσας διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην...

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...